Forum Główne > Urządzenia srk
Projekty stacji i pulpitów nastawczych (zasady w pierwszym poście)
Paweł:
Przede wszystkim, jeżeli miałaby to być nastawnia wykonawcza, to blokada stacyjna obejmowałaby otrzymanie nakazów z nastawni dysponującej na wszystkie przebiegi, czego tu brakuje. Ponadto, otrzymany nakaz z zasady obejmuje również zależności zgody innych nastawni wykonawczych, więc zbędne jest wówczas bezpośrednie żądanie i otrzymanie zgody od Sp3 (teoretycznie takie rozwiązanie jest możliwe, ale nie spotkałem się z tym w praktyce).
Amder555:
Czyli wystarczy dodać Bloczek Otrzymania Zgody i Żądania Zgody z Nastawni Dysponującej? (W tym przypadku z Sp)
Paweł:
Jeżeli od nastawni dysponującej do wykonawczej, to otrzymanie nakazu, a nie zgody, i bez żądania, ponieważ to nastawnia dysponująca żąda nastawienia przebiegu od wykonawczej (przez danie nakazu), a nie odwrotnie.
jageer:
Nie wiem jaki sens ma to żądanie zgody .... Tak na prawdę to SP3 po spełnieniu warunków daje zgodę do dysponującej, a wtedy dopiero dysponująca nakaz na sp5 - tak to wygląda... - jeżeli jedna nastawnia np. układa część drogi, a druga drugi kawałek i wyświetla semafor
suwak:
--- Cytat: jageer w 18 Sierpień 2021, 20:07:13 ---Nie wiem jaki sens ma to żądanie zgody .... Tak na prawdę to SP3 po spełnieniu warunków daje zgodę do dysponującej, a wtedy dopiero dysponująca nakaz na sp5 - tak to wygląda... - jeżeli jedna nastawnia np. układa część drogi, a druga drugi kawałek i wyświetla semafor
--- Koniec cytatu ---
Żądanie zgody ma sens informacyjny. Spotkałem się z takim rozwiązaniem. Oczywiście bez żadnych zależności. Przycisk na dysponującej, a na wykonawczej lampka i tyle.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej