Forum Główne > Urządzenia srk
Zmiana kierunku SBL
ZiomalCl:
--- Cytuj ---11. Drużynę pociągową względnie kierowcę pojazdu pomocniczego
należy zawiadomić rozkazem pisemnym „S” o jeździe po zamkniętym
torze z podaniem numeru zamkniętego toru, nazwy stacji w kierunku
której ma odbyć się jazda, określonego miejsca zatrzymania
na szlaku i pozwolenia na dalszą jazdę lub powrót do stacji wyprawienia
albo na jazdę tylko do określonego kilometra na szlaku.
Ponadto drużyny pociągowe, względnie kierowcę pojazdu pomocniczego,
należy powiadamiać:
(...)
5) o unieważnieniu sygnałów na semaforach wyłączonych z udziału
w prowadzeniu ruchu (§ 57 ust. 4 pkt 28),1)
--- Koniec cytatu ---
MaKu:
No dobrze, dobrze. A czasem nie jest tak, że przy zamykaniu toru wyposażonego w sbl-ke wyłącza się (przełącza się w tryb neutralny) blokadę?
igor:
Nie. Blokady się nie rusza. Inna sprawa, że na S dla roboczego nie unieważnia się również wskazań semaforów... I przyznam się, że wskazanie powyższej poprawki wprawiło mnie w konsternację :)
Cezar:
--- Cytat: igor w 08 Kwiecień 2012, 18:21:27 ---I przyznam się, że wskazanie powyższej poprawki wprawiło mnie w konsternację :)
--- Koniec cytatu ---
Otóż to, mnie też. A jest związane z tym tematem pytanie dla maszynistów w testach bodaj okresowych. 3 odpowiedzi do wyboru, przy czym do wyboru mamy:
a) nieważne, po unieważnieniu rozkazem S,
b) nieważne
c) obowiązujące.
@Zacha, linka Ci nie podam w tej chwili, bo piszę z telefonu, notabene jadąc pociągiem, ale jest ta wersja Ir-1 dostępna na stronie PLKi.
jageer:
--- Cytat: MaK_86 w 08 Kwiecień 2012, 10:57:21 ---No dobrze, dobrze. A czasem nie jest tak, że przy zamykaniu toru wyposażonego w sbl-ke wyłącza się (przełącza się w tryb neutralny) blokadę?
--- Koniec cytatu ---
Generalnie, ciemny semafor = stój i mech może to różnie interpretować w roboczym na zamkniętym. Więc wtedy i tak mu trzeba dyktować.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej