Forum Główne > ISDR - Tematy ogólne

Obsługa blokady liniowej cz. 2

(1/1)

Chrzciciel:
Na wstępie witam wszystkich użytkowników forum!
Niestety musiałem założyć nowy temat gdyż stary o takim tytule został zamknięty, otóż w sytuacji jeśli wyprawiam pociąg np. do Borka na rozkaz S, blokadę już zwolniłem poprzez wyciągnięcie dKoS, pociąg przejechał, to i tak jeśli żądam pozwolenia na wyprawienie pociągu, każą mi stać ze względu na pociąg który przyjechał wcześniej z kierunku Borek. Czy tak powinno być? Czy mam to zignorować? Czy też może powinienem wykonać jeszcze jakąś czynność kiedy przyjeżdża do mnie pociąg na rozkaz S?

Paweł:
Musisz zwolnić blokadę przyciskiem Ko. Proszę odpowiedzi na takie pytania w pierwszej kolejności szukać w dokumentacji - jest tam dokładnie opisana obsługa blokad liniowych.

Chrzciciel:
Zapomniałem dodać że uruchomiłem do tego wszystkiego TZP, problem udało mi się już rozwiązać i nie dostawałem pozwolenia od Borka bo nie zgłaszałem przyjazdu poprzedniego pociągu z tego kierunku, wystarczy zgłosić przyjazd ostatniego składu i Borek daje pozwolenie.

Paweł:
Dodam że przy TZP należy również pamiętać o obsłudze blokady liniowej. W tym przypadku Borek dałby pozwolenie mimo braku zwolnienia blokady, bo podstawą prowadzenia ruchu są w tej sytuacji zgłoszenia telefoniczne.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej