Autor Wątek: Amatorskie pytania o rzeczy (pewnie) oczywiste  (Przeczytany 374 razy)

Offline Shiver

• Użytkownik
Amatorskie pytania o rzeczy (pewnie) oczywiste
« dnia: 19 Luty 2025, 21:20:55 »
Czołem,

Tytułem wstępu: ISDR trafia w ręce nie tylko zawodowców czy zaawansowanych (np. uczniów szkół kolejowych), ale też zwykłych pasjonatów kolei. Dla takich (w tym dla mnie) coś, co dla Was jest oczywiste stanowi zagadkę i wiedzę tajemną. Dlatego chcę zapytać o proste rzeczy, jak np.:

- gdzie stawiać składy, które tylko przyjeżdżają (bez oznaczonego peronu) i potem np. zmieniają numer (umiem to sprawdzić w SWDR/opis pociągu, jednak tych informacji nie widzę)?
- jak i gdzie wysłać dwie EP09, które przyjeżdżają na początku z KGZ jako 336025 i zmieniają się na MANEWR do KGZ3? Jeśli to oznacza tor 3 do KGZ, to jak je zapowiedzieć?

Te dwa tematy psują mi wszystko, bo jak bym nie ogarniał normalnego ruchu to te składy zabijają postęp.
Jeśli pozwolicie, to w tym samym wątku zapytam jeszcze potem o kilka spraw.
Jeśli mnie objedziecie to trudno, zamilknę na wieki  :-X

Offline WZLoviche

• Projektant
  • Użytkownik
Odp: Amatorskie pytania o rzeczy (pewnie) oczywiste
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Luty 2025, 22:02:55 »
Jeśli chodzi o dwie EP09, to należy je wysłać jako manewr do KGZ po torze 5, trójka na końcu nazwy jest tylko po to, by skład nie dublował się z innymi jadącymi do KGZ jako manewr.
Natomiast jeśli chodzi o pociągi które nie mają wpisanego toru, to napisz proszę o które dokładnie ci chodzi, ponieważ nie przypominam sobie żadnego który nie miałby w opisie lub w zakładce SWDR wpisanego toru na który powinien zostać przyjęty.

Pozdrawiam, Alex.

Offline Tomiexpress

• Użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Luty 2025, 22:37:41 »
ciach...
- gdzie stawiać składy, które tylko przyjeżdżają (bez oznaczonego peronu) i potem np. zmieniają numer (umiem to sprawdzić w SWDR/opis pociągu, jednak tych informacji nie widzę)?
ciach...

Sam napisałeś , że umiesz sprawdzić na jaki nr przechodzą , więc analogicznie, w swdr , jest napisane z którego toru , powinien odjechać ( w nowym planie ), o ile jest zgodnie z rozkładem oraz zależnie od bieżącej  sytuacji ruchowej.
Pozdrawiam

Offline Shiver

• Użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: Dzisiaj o 15:58:08 »
Dziękuję za wskazówki, udało się już wprowadzić te dwie EP09 do KGZ więc teraz jestem na dobrej drodze. Widziałem tez już plik pomocy i jest grubo do poczytania... Z czasem krucho więc co do reszty zobaczymy co wyniknie.