Autor Wątek: Amatorskie pytania o rzeczy (pewnie) oczywiste  (Przeczytany 506 razy)

Offline Shiver

• Użytkownik
Amatorskie pytania o rzeczy (pewnie) oczywiste
« dnia: 19 Luty 2025, 21:20:55 »
Czołem,

Tytułem wstępu: ISDR trafia w ręce nie tylko zawodowców czy zaawansowanych (np. uczniów szkół kolejowych), ale też zwykłych pasjonatów kolei. Dla takich (w tym dla mnie) coś, co dla Was jest oczywiste stanowi zagadkę i wiedzę tajemną. Dlatego chcę zapytać o proste rzeczy, jak np.:

- gdzie stawiać składy, które tylko przyjeżdżają (bez oznaczonego peronu) i potem np. zmieniają numer (umiem to sprawdzić w SWDR/opis pociągu, jednak tych informacji nie widzę)?
- jak i gdzie wysłać dwie EP09, które przyjeżdżają na początku z KGZ jako 336025 i zmieniają się na MANEWR do KGZ3? Jeśli to oznacza tor 3 do KGZ, to jak je zapowiedzieć?

Te dwa tematy psują mi wszystko, bo jak bym nie ogarniał normalnego ruchu to te składy zabijają postęp.
Jeśli pozwolicie, to w tym samym wątku zapytam jeszcze potem o kilka spraw.
Jeśli mnie objedziecie to trudno, zamilknę na wieki  :-X

Offline WZLoviche

• Projektant
  • Użytkownik
Odp: Amatorskie pytania o rzeczy (pewnie) oczywiste
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Luty 2025, 22:02:55 »
Jeśli chodzi o dwie EP09, to należy je wysłać jako manewr do KGZ po torze 5, trójka na końcu nazwy jest tylko po to, by skład nie dublował się z innymi jadącymi do KGZ jako manewr.
Natomiast jeśli chodzi o pociągi które nie mają wpisanego toru, to napisz proszę o które dokładnie ci chodzi, ponieważ nie przypominam sobie żadnego który nie miałby w opisie lub w zakładce SWDR wpisanego toru na który powinien zostać przyjęty.

Pozdrawiam, Alex.

Online Tomiexpress

• Użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Luty 2025, 22:37:41 »
ciach...
- gdzie stawiać składy, które tylko przyjeżdżają (bez oznaczonego peronu) i potem np. zmieniają numer (umiem to sprawdzić w SWDR/opis pociągu, jednak tych informacji nie widzę)?
ciach...

Sam napisałeś , że umiesz sprawdzić na jaki nr przechodzą , więc analogicznie, w swdr , jest napisane z którego toru , powinien odjechać ( w nowym planie ), o ile jest zgodnie z rozkładem oraz zależnie od bieżącej  sytuacji ruchowej.
Pozdrawiam

Offline Shiver

• Użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: Wczoraj o 15:58:08 »
Dziękuję za wskazówki, udało się już wprowadzić te dwie EP09 do KGZ więc teraz jestem na dobrej drodze. Widziałem tez już plik pomocy i jest grubo do poczytania... Z czasem krucho więc co do reszty zobaczymy co wyniknie.

Offline ISEDRmaciej92

• Użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: Wczoraj o 21:34:55 »
Jeśli Ci zależy to napewno dasz radę ;) chociaż jeśli jesteś początkujący ... Polecał bym zacząć od mniejszej stacji (względnie od Testowa - Koniec końców "nie od razu Kraków zbudowano"). Ja sam zaczynałem od Testowa mając niski poziom wiedzy (chociaż gdy ja zaczynałem to dużego wyboru nie było) potem pojawił się Lisków (Testowo fabryczne) .... I jakoś to się ciągnęło :D

Ogólnie to z ISDRem jestem od samego początku i (tu pochwała dla autora) lepszej symulacji kolejowej nie znam a grywałem w niejedną....

Powodzenia ;)