Forum Główne > ISDR - Tematy ogólne
Pomoc-wyjaśnienie dla radiołączności
Stephan85:
Witam, jestem amatorem-fanem nie samej kolei ale sterowania ruchem kolejowym ;) i dopiero zaczynam przygodę z ISDR, podstawy mam opanowane, radiołączność też, ale mam pewien problem bo nie jestem pewien czy przez radio można połączyć się z posterunkiem PO "Kukułka" ?? Wyprawiając pociąg do Ślemienic mam kontakt z posterunkiem 17, ale wyprawiając do Liskowa muszę się skontaktować z PO Kukułka, w instrukcji nie ma o tym mowy, ale wszędzie jest informacja że trzeba informować o odjeździe każdy posterunek ??? Jeśli moje pytanie jest głupie, proszę o wyrozumiałość dopiero się wszystkiego uczę :)
Cezar:
Nie musisz się kontaktować z Kukułką. Skrót 'po' to przystanek osobowy, brak tam obsługi, więc nie masz z kim się kontaktować :)
Stephan85:
ale wstyd ;) to reasumując kontakt radiowy utrzymuje z posterunkiem 17, SKP ST, Ślemień, Lisków , Borek.
Nie mogę rozszyfrować do czego służą przyciski PMT, PRP, PN, PO ?? bo w instrukcji nie widzę wzmianki na ten temat :( czy ich w ogóle się używa ? Liczę na wsparcie :)
jageer:
To były kiedyś używane przyciski. Nie wiem czy jeszcze ktoś wie, do czego działają :) Generalnie kiedyś do centralek dokładali "zestawy głośnomówiące" - głośnik i swobodny mikrofon i to było z tym powiązane, ale nie wiem w jaki sposób dokładnie ;) Osoba, która mi o tym mówiła już z tego co wiem poszła na emeryturę i nie ma do niej jak obecnie dotrzeć 8)
Paweł:
To o czym piszesz to telefoniczna łączność przewodowa, a nie radiołączność. Radiołączność znajduje się obok i w symulatorze może zostać wykorzystana tylko do porozumiewania się z maszynistami.
A co do tych przycisków, być może część z nich była używana gdy centralki były jeszcze włączone do sieci ogólnoeksploatacyjnej (xx lat temu - teraz służy do tego normalny telefon) - niektóre mają jeszcze nawet tarczki do wykręcania numerów pod słuchawką :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej