Forum Główne > ISDR - Tematy ogólne

problemy z semaforem

(1/3) > >>

matieks:
Pewnego razu chciałem zmienić na semaforze sygnał z s1 na zezwalający ale się nie dało i nie wiem dlaczego. Rogatki zamknięte zwrotnice prawidłowo ułożone i nic! Nie wiem dlaczego...

mechatronik:
A przypadkiem nie było tak, że ułożyłeś drogę, utwierdziłeś, poświeciłeś semafor a następnie go wygasiłeś? Jeśli tak to wcale się nie dziwię, że nie mogłeś go ponownie podać ;)

matieks:
Może...Ale w każdym razie postaram się najpierw sprawdzić a potem pytać na forum. Dziękuję za odpowiedź.

mechatronik:
Jeśli było tak jak mówiłem to w zasadzie jest proste wyjście z tej sytuacji. Gdy masz drogę utwierdzoną to się podświetla na biało. Gdy wygaśnie semafor albo sam go wygasisz to żeby podać go ponownie musisz zerwać plombę i rozwiązać drogę. Jeśli sygnał miałeś na semaforze np "F" to musisz rozplombować przycisk "zf" przy którym świeci się lampka. Ewentualnie wpuszczasz/wypuszczasz tabor na sygnał zastępczy i nie musisz zrywać plomby żeby Ci zbiło ;)

Paweł:
Przyczyną braku wyświetlenia sygnału zezwalającego może być dodatkowo spalenie żarówki w sygnalizatorze. W takim przypadku droga się utwierdzi ale pozostanie sygnał "stój".

Następnym razem sprecyzuj sytuację albo zachowaj plik z zapisanym stanem, bo teraz to jest zgadywanka. Ankietę usunąłem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej