Forum Główne > ISDR - Tematy ogólne
Sygnał zastępczy na SBL
jageer:
Zawiadomić go później ;) Chociaż generalnie nie wiadomo jak mówią przepisy?
Zacha:
Problem w symulatorze polega na tym, że coś jest skopcone najwyraźniej, bo mimo podyktowania rozkazu z unieważnieniem SBL, mechanik wlecze się 20.
Chwilowo skreślam, bo właśnie się zorientowałem, że nie wypełniłem rozkazu w całości.
EDIT2: Pomimo prawidłowo podyktowanego rozkazy N (wyjazd na Sz na tor lewy) nadal jedzie 20.
uetam:
Bo zle to robisz.
--- Cytuj ---4. Za pomocą rozkazu pisemnego "S" wydaje się drużynie pociągowej i manewrowej następujące zezwolenia, polecenia i informacje:
[...]
23) informację o tym, że w czasie prowadzenia ruchu pociągów w odstępach posterunków następczych (§29 ust. 4) sygnały na samoczynnych semaforach odstępowych są nieważne,
[...]
28) informację o zamknięciu i wyłączeniu z udziału w prowadzeniu ruchu posterunku(ów) następ-czego(ych), unieważnieniu sygnałów na semaforach wyłączonych z udziału w prowadzeniu ruchu posterunków następczych, unieważnieniu sygnałów i semaforów samoczynnej blokady liniowej, ograniczeniach prędkości w obrębie zamkniętych i wyłączonych z prowadzenia ruchu posterunków następczych (§ 56 ust. 47),
--- Koniec cytatu ---
W opisywanym przez Ciebie przypadku dyktujesz rozkaz pisemny S o standardowej dla uniewazniania blokady tresci i jezeli nie mozesz podac sygnału zezwalajacego lub zastepczego to dyktujesz osobny rozkaz pisemny N na wyjazd ze stacji.
Zacha:
Czyli rozumiem, że mimo wyjazdu na tor lewy mam podyktować działkę 3 rozkazu S? W takim razie w jakim celu w rozkazie N jest możliwość podyktowania unieważnienia wskazań sbl w rubryce 6?
No to ja już nie wiem co robię źle. Załączam sreena. 82110 wyjechał na Sz + W24.
Paweł:
Problem z zapominaniem rozkazów przy manewrach (wystarczy, że w chwili dyktowania skład jeszcze jest w trybie manewrowym) był już zgłoszony, zapewne to to samo: http://isdr.pl/index.php/topic,154.0.html
A jeżeli nie było wcześniej manewrów, włącz TSRK w Diagnostyce i obserwuj czy nad składem pojawia się (a jeżeli tak, to kiedy znika) zapis "RozS=,SBL,".
Nawigacja
Idź do wersji pełnej