Autor Wątek: [DO POBRANIA] Dokumentacja ruchowa  (Przeczytany 277 razy)

Offline Maciek009

• Użytkownik
  • Technikum Kolejowe w Olsztynie ❤️
[DO POBRANIA] Dokumentacja ruchowa
« dnia: 07 Maj 2025, 18:19:56 »
Dzień dobry!

Udostępniam wam plik w którym znajduje się podstawowa dokumentacja która znajduje się również na większości posterunków ruchu. Plik posiada format .xlsx, to znaczy że działa tylko w programach Excel oraz OpenOffice. Dlaczego tak? Ponieważ uznałem że w arkuszu kalkulacyjnym będzie to najbardziej czytelne i przyjemniejsze w wypełnianiu. Stworzyłem to głównie dlatego, że wielu dzienników brakowało w plikach symulatora. W pliku znajduje się 8 dzienników/książek (gwiazdką oznaczone elementy których nie było w plikach symulatora):

1. R146 - dziennik ruchu post. zapowiadawczego;
2. R138 - dziennik telefoniczny*;
3. E1758 (obie części*) - książka kontroli urządzeń srk oraz o wprowadzeniu i odwołaniu obostrzeń;
4. R292 - kontrolka zajętości torów wjazdowych;
5. R142 - książka przebiegów*;
6. R189 - książka ostrzeżeń doraźnych*;
7. R366 - dziennik uszkodzeń urządzeń łączności*;
8. D831 - dziennik oględzin rozjazdów*.

Zaletą tego jest fakt, że wszystkie dzienniki/książki są w jednym pliku. Nie trzeba otwierać nie wiadomo ile okien, tylko na dolnym pasku w Excelu/OpenOffice można przełączać sobie między poszczególnymi arkuszami. Plik oczywiście nie musi służyć tylko do grania w symulator, ale np. dla uczniów szkół kolejowych do rozwiązywania zadań egzaminacyjnych z egzaminu praktycznego. Warto również dodać, że nie każdy ma dostęp do papierowej dokumentacji, a więc jest to dużym ułatwieniem dla niektórych.

Plik można rozpowszechniać tylko za moją zgodą. Miłej zabawy!
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 17:47:42 wysłana przez Maciek009 »