Forum Główne > ISDR - Tematy ogólne
Wątek testowy
jageer:
--- Cytat: mirekbrnosim w 19 Kwiecień 2011, 00:12:05 ---Brnosim to już chyba koniec projektu tam się nic nie zmienia,
--- Koniec cytatu ---
Brno sim obejmuje duży odcinek i byłby fajniejszy, gdyby dodali kilka rzeczy, a nie ma tam ani komunikacji radiowej itp itd. No i jedyne co jest w Pawła symku, a nie ma o dziwo w innych to podgląd terenu. Jeszcze jest RWS Jedlova, może miałeś kontakt z tym. Grafika i detale na "nieciekawym" poziomie, ale klimat jest. Jeszcze z symulatorów jest seria Stellwerks Simulator i jest to całkiem udany projekt wg mnie (ciekawe urządzenia). Ale to chyba już osobny temat....
Paweł:
--- Cytat: mirekbrnosim w 19 Kwiecień 2011, 00:12:05 ---Osielec symulator - nie mogłem się pogodzić z faktem, tak myślałem, że to się nie będzie z tym nic dziać. A projekt był super.
--- Koniec cytatu ---
Z tym się już nie dało nic zrobić, kod był tak pokopany że zmiana czegokolwiek powodowała dziwne błędy typu wędrowanie przycisków po pulpicie. Zebrane doświadczenia uwzględniłem przy pisaniu od zera ISDR, gdzie podstawowe rzeczy są rozmieszczone w osobnych unitach i wszystko działa całkiem sprawnie.
--- Cytat: mirekbrnosim w 19 Kwiecień 2011, 00:12:05 ---Ja przerobiłem sobie składy na pojedyncze wagony np.Zas [vm=100],3,0, Eanos [vm=100],3,0, Bdn [vm=160],5,0,
Sgs [vm=100],4,0, itd. Pociąg wygląda bardziej realnie no i pięknie da się nimi manewrować.
--- Koniec cytatu ---
Jeżeli chodzi o składy to drobnym problemem jest format pociągu, operujący dla uproszczenia na "osiach obliczeniowych", które są zawsze odległe od siebie o 5m. Ogranicza to możliwości odwzorowania wagonów o dowolnej długości i powoduje konieczność robienia np. wagonów 4-osiowych o długości ok. 15m jako 3-osiowe, choć w zasadzie liczba osi i tak nigdzie nie jest widoczna. W dalszej perspektywie uniemożliwia to ewentualne przeniesienie podglądu terenu do trójwymiaru (modele wagonów), dlatego zastanawiam się nad zmianą formatu składów, ale z pewnością nie nastąpi to prędko.
--- Cytat: mirekbrnosim w 19 Kwiecień 2011, 00:12:05 ---Po zapisie symulacji zmieniłem sobie skład
pociągu który ma przyjechać za dwie godziny i taki przyjechał po wczytaniu zapisanego stanu symulacji. W innych symulacjach to
by się od razu wywaliło.
--- Koniec cytatu ---
Myślę że to akurat przypadek że się nic nie posypało i zadziałało jak należy, dodanie lub usunięcie pociągu już by raczej nie przeszło. Gdybyś zmienił zbyt późno (kilkanaście-kilkadziesiąt minut przed wyprawieniem) to już by nie zaskoczył.
--- Cytat: jageer w 19 Kwiecień 2011, 10:46:37 ---Jeszcze jest RWS Jedlova, może miałeś kontakt z tym. Grafika i detale na "nieciekawym" poziomie, ale klimat jest. Jeszcze z symulatorów jest seria Stellwerks Simulator i jest to całkiem udany projekt wg mnie (ciekawe urządzenia). Ale to chyba już osobny temat....
--- Koniec cytatu ---
Siedziałem trochę przy Jedlovej, chyba jedyny projekt odwzorowujący urządzenia mechaniczne, niestety i na starej i na demo nowej wersji zabawa po paru godzinach kończyła się błędem.
Dyskusje o innych symulatorach mile widziane (faktycznie najlepiej w osobnym temacie), nie będę tu robił monopolu jak na eu07, gdzie założony przeze mnie wątek o ZUSI wyleciał na "bocznicę" ;)
jageer:
W takim razie Paweł, może pozwolisz na założenie działu na forum o "konkurencji" ;)?
Paweł:
W zupełności wystarczy dział "Inne".
mirekbrnosim:
Jeżeli chodzi o wagony to moim zdaniem dałbym sobie spokój z 3d, co najwyżej je pokolorować i to wystarczy. Te 5m zastosowałem, np. wagon
osobowy to niecałe 25m, platforma około 20m itd. Więc w zupełności wystarczy do odwzorowania składu pociągu. To symulator pulpitu nastawczego. Pociągi są fajnym dodatkiem i pozwalają na zilustrowanie aktualnej sytuacji na pulpicie. Mnie to satysfakcjonuje. W pociągi można
pobawić się Bahn od Johana. Natomiast moim zdaniem cała inwencja twórcza powinna iść w kierunku "kostek" tzn. aby kostki by nie tylko
elementami graficznymi ale i układami przede wszystkim elektrycznymi, aby w przyszłości można było łatwiej budować nowe pulpity. Jeżeli chodzi
o inne symulacje to zapytajcie których nie używałem, chyba nie ma takich na necie. Ale to nie na ten dział. Tu mamy mówić o testowaniu, więc
kończę i do roboty do testowania.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej