Forum Główne > Lisków (stara wersja symulatora)

Lisków - Dyskusja (archiwalne)

<< < (95/187) > >>

miki:
Jak podłączyłeś ratunek to tęcza pokazała S2?

Moja setna wiadomość ;D

dedyk:
Nie, tęcze nie pokazała S2. Musiałem podyktować rozkaz pisemny S, aby pociąg mógł ruszyć się.

piotrek_wiedenka:
Z tego save'a wynika, iż nie wprowadziłeś TZP :(.
1. Po uruchomieniu wprowadzasz TZP, siódemka rusza (po kliknięciu nakaz jazdy).
2. Po dojeździe do mnie (Lisków) i prawidłowym zgłoszeniu na SKP tegoż pociągu zwalniasz blok.
3. Następnie dzwonisz do Wilamowic i otwierasz szlak, odwołujesz TZP.
4. Wchodzisz w debugowanie, między Tęczą, a Wilamowicami wstawiasz nowy skład, np. stonkę i węglarki.
5. Nadajesz numer 783012 (po wcześniejszej zmianie numeru zdefektowanego na np. 783012_ściągnięty).
6. Tęcza podaje S2 przy dojeździe pociągu do posterunku i dzwoni, że pociąg przejechał. (w debugowaniu 783012 znika! :D)
7. Zgłaszasz przyjazd na SKP, po wjeździe zwalniasz blok.
8. Po zwolnieniu w debugowaniu dla toru nr 2 nic nie ma.
9. Informujesz, że dla pociągu 483002 droga jest wolna.
10. Wilamowice normalnie wyprawiają pociągi.
To tyle, tak na kocią łapę. Ja znajduje zawsze takie obejścia ;D, chyba że ktoś ma inny pomysł to proszę przedstawić.
Mam nadzieję, że odblokowałeś ten tor.

dedyk:
Dziękuję bardzo. Bardzo mi pomogłeś, gdyż udało mi się odblokować ten tor. Troszeczkę zmodyfikowałem Twój plan, gdyż udostępniony tutaj save pochodził z przeszłości, a ja w między czasie poszedłem trochę dalej. Ale ogólna Twoja idea rozwiązała ten problem. Zrobiłem tak, że metodą prób i błędów z poziomu menu debug ustawiłem pociąg 783012 przed Tęczą, pociąg rusza, Tęcza zgłasza przybycie pociągu,  później przyjechał on do mnie, SKP zwalnia blok i tor mam wolny. :) Potem jeszcze go kasuję i tyle.

Jeszcze raz dziękuję za ideę rozwiązania. :)

A tak swoją drogą, czy jest jakiś sposób na to, aby z poziomu menu debug ustawić pociąg w określonym miejscu w scenerii. Co oznacza parametr tn oraz d? U mnie to było 0 oraz 14000.

A i jeszcze jedna kwestia retoryczna. Nie wiem, czy to ja swoimi działaniami doprowadziłem do zablokowania aplikacji, czy też mamy do czynienia tutaj z błędem, ale taka sytuacja nie powinna mieć miejsca. Sam jestem zawodowym programistą i z mojego punktu widzenia wygląda to na błąd w aplikacji, który powinno naprawić się.

Pozdrawiam,
Fryderyk

miki:
Jak dla mnie wszystko przez to, że tęcza nie dała s2.  Już gdzieś to pisano, że jak się na siłę na Ske przepycha przez s1 na tęczy, to wszystko się wiesza. Gdybyś go najpierw trochę cofn w strone Wilamowic i dopiero puścił w stronę swoją, odpaliłby się ten "event" (bodajże "xxxxxx dojazd" w debugu tęczy) odpowiedzialny za podanie s2 gdy pociąg dojeżdża (ja tak przypuszczam tylko).

Oczywiście, że tak nie powinno być, ale jest ;D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej