Forum Główne > Ruch kolejowy

Radiotelefon a skaner radiowy

<< < (2/3) > >>

santiago:
Przedmówcy mają rację, jest to uwarunkowane wieloma czynnikami.
Jestem posiadaczem skanera radiowego Uniden UBC30XLT oraz radiotelefonu Yaesu. Nie posiadam żadnej dodatkowej anteny i jeśli chodzi o nasłuch kolejowy w tej rywalizacji zdecydowanie wygrywa Yaesu (przy dobrych warunkach słyszę rozmowy z odległości ok. 30km w linii prostej) - natomiast skaner radiowy bardzo słabo wychwytuje rozmowy. Słabo na nim słyszę najbliższą nastawnię. Natomiast znakomicie się spisuje przy nasłuchiwaniu częstotliwości lotniczych :)

Pr1:
A ile kilometrów mieszkasz od najbliższego posterunku? Poprzez mapy satelitarne obliczyłem, że mój blok znajduje się ok. 1,5 km w linii prostej od nastawni.
Ja właśnie sobie zamówiłem Uniden UBC30XLT przez allegro.pl, z tym że nasza kochana Poczta Polska dostarcza mi go już czwarty dzień.  :'( Stąd moje wcześniejsze pytanie.

djuzi:
Pr1 - nie powinieneś mieć żadnych problemów, żeby odbierać swoje okolice na tym skanerze, na fabrycznej antence. Jeśli natomiast chciałbyś poszerzyć "zasięg" - warto zaopatrzyć się w antenę zewnętrzną na to pasmo (używana ok. 100zł), trochę kabla H-155 i wtyczki. Antenę możesz zamocować na balkonie - 1m od ściany lub na dachu.

Pr1:
To wiem  ;) Ale najpierw zobaczę jak będzie odbierało na fabrycznej antence, bo antena to też wydatek. To jest duże miasto i parę obiektów przeszkadzających jest m.in Herbapol oraz fabryka kredek "Bambino", ale bloków mieszkalnych nie ma na tym odcinku, ponieważ są tam domki jednorodzinne tzw. stary Pruszków.  ;D 
Bardziej mnie martwi to, że skaner jest na baterie, które trzeba ładować zewnętrznie i muszę dokupić ładowarkę.  :D

santiago:
Nie chcę wyrokować, bo jak już wspomniano jakość słyszanych rozmów zależy od wielu czynników. Ja do najbliższej nastawni mam 1,5km w linii prostej i mieszkam na lekkim wzniesieniu, co teoretycznie powinno poprawić warunki słyszalności.
Jakbyś miał jakieś pytania co do użytkowania Unidena to pisz na priv, w miarę swoich możliwości postaram się pomóc :)

udanej zabawy!

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej