Forum Główne > Inne

Technikum

<< < (15/25) > >>

jageer:

--- Cytat: Pr1 w 05 Grudzień 2012, 23:13:36 ---Nie, nie. Oni chcą mieć już badania, które poświadczą to, że przy zatrudnieniu nie polegnę właśnie przy badaniach. Bez pozytywnych badań nie przyjmą.

--- Koniec cytatu ---

To jest idiotyzm, po skończeniu technikum może się stan pogorszyć i co wtedy? ISDR ma badania na 2 lata, ustawiacz itp na rok...

Zabieg laserowy w założeniu likwiduje wadę. Co ich obchodzi jak sobie naprawiłeś wzrok? Czy kijem, spinaczem, czy miałeś zabieg. Widzisz dobrze wszystko jest ok.

Po WCE egzamin? A gdzie przygotowanie zawodowe w wymiarze 38 dni u pracodawcy?

ZiomalCl:

--- Cytat: Lexx w 06 Grudzień 2012, 00:23:57 ---Niestety nie wiem czy PLK w ogóle ten papierek potem czyta czy wysyła do swojego lekarza zakładowego.

--- Koniec cytatu ---

Do pracy na badania wysyłają tylko do Kolejowej Medycyny Pracy. Nie żadnej innej, prywatnej czy nie. Do szkoły mimo wady Cię przyjmą, ale robisz to na własną odpowiedzialność. Bo z góry wiesz, że robisz sobie zawód w którym nie będziesz pracował.

--- Cytuj ---Było nas około dwunastu chętnych na klasę kolejową i powiedziano nam won.
--- Koniec cytatu ---

Bo to wynika z przepisów. Do otwarcia oddziału musi być jakaś konkretna minimalna liczba (spora). A jak dyrektor jest głupi i nie łączy klas w jeden oddział, to tak jest. Ci mądrzejsi potrafią połączyć i trzy kierunki aby kierunek dotrwał do czwartej klasy. Co nie znaczy, że w innych decyzjach są równie mądrzy.

Pr1:

--- Cytuj ---A kto się tego trzyma? Na pewno nie PLK [...]
--- Koniec cytatu ---
Pisząc to miałem na myśli, że PLK nie trzyma się tych przepisów w stosunku do tej szkoły (PLK jest "patronem" klasy i daje na nią jako tako fundusze m.in za opłatę nauczycieli, którzy przygotowują uczniów do późniejszego egzaminu kwalifikacyjnego, lecz nie na badania, dlatego każdy płaci za siebie)

--- Cytuj ---Po WCE egzamin? A gdzie przygotowanie zawodowe w wymiarze 38 dni u pracodawcy?
--- Koniec cytatu ---
Dyplom  ;) Potem do PLK na staż (te 38 dni) i egzamin. (Jak wygląda taki egzamin?)

--- Cytuj ---Bo z góry wiesz, że robisz sobie zawód w którym nie będziesz pracował.
--- Koniec cytatu ---

No to jak wyżej napisane. PLK ma klasę na którą wydaje pieniądze (na każdego ucznia) i nie chce wydawać pieniędzy na Kogoś, kto i tak nie będzie mógł pracować. Do tego jeszcze dochodzi dane miasto, które też daje pieniądze, ale to już inna bajka.

EDIT: Ponadto ma parę takich klas w całej Polsce (kila stron wcześniej był artykuł, gdzie były wymienione te placówki w których są takie klasy).

ZiomalCl:

--- Cytat: Pr1 w 06 Grudzień 2012, 17:29:48 ---No to jak wyżej napisane. PLK ma klasę na którą wydaje pieniądze (na każdego ucznia) i nie chce wydawać pieniędzy na Kogoś, kto i tak nie będzie mógł pracować. Do tego jeszcze dochodzi dane miasto, które też daje pieniądze, ale to już inna bajka.

--- Koniec cytatu ---

Bzdury piszesz. Nic nie płaci. Mylisz to z ewentualnym stypendium, które jest dopiero w którejś tam klasie i wtedy ONI wysyłają Cię do KOLEJOWEJ medycyny pracy i dopiero PO BADANIACH u nich i podpisaniu lojalki przyznają Ci stypendium lub nie.

djuzi:
Pr1: W twoim wypadku chyba faktycznie najlepiej  będzie w pierwszej kolejności udać się do specjalisty, aby zbadać sobie wzrok i upewnić się w sprawie wady. Tak jak koledzy poprzednio napisali - twoja wada może się jeszcze zmienić - zwiększyć lub zmniejszyć, zanim skończysz szkołę. Ponadto - nie jestem pewien, czy ewentualna korekcja wady wzroku w tak młodym wieku jest rozsądna i czy lekarze by się podjęli. Twój wzrok nadal się kształtuje. Nie jestem okulistą, nie wiem też czy okularami można zmniejszyć -3,0.
Być może, faktycznie najbezpieczniejszym rozwiązaniem w przypadku stwierdzenia, że badań nie przejdziesz - byłoby pójście do liceum, potem do WCE i w tym czasie ew. "rozprawienie się z wadą".

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej