Forum Główne > Testowo

Różności

<< < (14/25) > >>

Arkady_1:

--- Cytat: Paweł w 15 Luty 2011, 17:52:01 ---AI w symulatorze jest jak wielka budowla z klocków - zmieniam jedną rzecz, a w międzyczasie 10 innych przestaje działać.
--- Koniec cytatu ---
Ano niestety. Kiedyś, wieki temu, pisałem sobie symulator w Turbo Pascal'u. Jak mi się tych linijek namnożyło, to też każde wprowadzenie zmiany skutkowało dziwnymi efektami   :o

Jeszcze bym poruszył wspomniany wcześniej (w edycji) temat, bo chyba umknął.
Taka sytuacja w TW:
1. Pociąg z TF został przyjęty na tor 4 i został odpięty elektrowóz.
2. Manewruję lokomotywę spalinową z toru 6 pod tarczę Tm21.
3. Podaję na G jazdę manewrową na tor 4a.
4. Podaję Tm20 do jazdy na tor 4.
5. Elektrowóz z toru 4 jedzie na 4a, ale spalinówka zatrzymuje się przed podaną tarczą Tm20 czekając na rozwiązanie przebiegu od semafora G na tor 4a.
Dlaczego ona tam czeka? ??? Przecież maszynista nie wie że jest utwierdzona droga przebiegu od semafora G. Mógłby co najwyżej widzieć że na semaforze świeci się białe, ale to też nie powód aby stać i czekać... :(

Paweł:
AI nie pojedzie za podany sygnalizator, jeżeli "zobaczy" coś innego, oddalającego się za tym sygnalizatorem - chodzi o to, żeby w sytuacji gdy na torze stoi kilka składów, na dany sygnał wyjeżdżał tylko jeden z nich. Trzeba będzie "doprecyzować".

Zacha:
Zawsze możesz, gdy elektryk minie ci semafor wygasić go i manewrowa powinna ruszyć.

uetam:
Nie wiem jak to zrobiles, ale u mnie nie ma takiego problemu ;)

Arkady_1:

--- Cytat: mateu w 16 Luty 2011, 13:22:00 ---Nie wiem jak to zrobiles, ale u mnie nie ma takiego problemu ;)

--- Koniec cytatu ---
W sensie, że ja? No jakoś tak normalnie... Podałem semafor i tarczę, a diesel'ek obrócił się pod Tm21 i zatrzymał pod Tm20...
Czy taki ładny obrazek, z którego na pewno coś wywnioskować się da ;) to jakoś mogę samodzielnie zrobić?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej