Forum Główne > Ruch kolejowy
Rozkaz pisemny "N"
stanislaw57:
Nie wprowadza się ruchu dwukierunkowego tam gdzie on już jest wprowadzony blokadą dwukierunkową. Taka informacja jest już zawarta w wrjp, ale uzupełnienie "jednotorowy" może wprowadzać w błąd kogoś kto nie zna definicji ruchu jednotorowego dwukierunkowego. I jak widać w Ir-1 nie ma konsekwencji, stąd w telefonogramach wprowadzających ruch dwukierunkowy przy czynnych obu torach brak słowa "jednotorowy" a przy zamkniętym torze sąsiednim szlaku z blokadą dwukierunkową zapomniano jakie znaczenie ma informacja o ruchu jednotorowym. Jeżeli wynika to z planowych robót, maszynista jest o tym informowany Regulaminem tymczasowym ... i rozkazem "Nrob" a jak są to roboty interwencyjne już nie. Chyba nie ma różnicy w tym zakresie w odniesieniu do szlaku dwutorowego bez blokady liniowej i z blokadą, no bo jaka?
jageer:
--- Cytat: stanislaw57 w 10 Luty 2013, 17:59:05 ---Nie wprowadza się ruchu dwukierunkowego tam gdzie on już jest wprowadzony blokadą dwukierunkową.
--- Koniec cytatu ---
Jak wyżej wspomniałem troszkę źle napisałem, co miałem na myśli ;)
Fakt, w Ir-1 niektóre rzeczy są napisane na "około" i można by to uprościć stanowczo.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej