Forum Główne > ISDR - Tematy ogólne

Zmiana czoła

<< < (2/4) > >>

jageer:

--- Cytat: grzegorz_tr w 25 Luty 2013, 17:28:16 ---Chodzi mi oczywiście od strony dyżurnego. W rozkładzie mam "zmiana czoła" i chcę wiedzieć, jak to zrobić.

--- Koniec cytatu ---

Odpinasz loka "na gruncie", jedziesz jazdą manewrową, układasz drogę po torze obok, wjeżdżasz od "drugiej strony" na ten tor, na którym stoi skład, na który chcesz "najechać", podpinasz i tyle w temacie.

grzegorz_tr:
I wszystko jasne. Dzięki

Paweł:

--- Cytat: PrC31 w 25 Luty 2013, 17:29:25 ---No ale to w dokumentacji jest opisane...
--- Koniec cytatu ---

Nie ma tego w dokumentacji, dokumentacja nie opisuje wszystkiego co związane z ruchem kolejowym. Takie pojęcia są dość oczywiste i nie ma sensu ich tam wyjaśniać.

Zmiana czoła nie odnosi się tylko do składów z lokomotywą, jest to ogólnie zmiana kierunku jazdy pociągu, także EZT czy szynobusu (wówczas po prostu zmieniana jest kabina). Można jeszcze dodać, że przejazd lokomotywy na drugi koniec składu nazywany jest potocznie "oblotem".

grzegorz_tr:
Po prostu nie doczytałem, że na semaforze też mogę podać sygnał manewrowy.
Ze zdawczym 332153 poradziłem sobie (za drugim razem, bo pomyliłem lokomotywy i do Borek nie chciał jechać na elektrycznej)
Mam problem z 332152. Połaczyłem ze sobą 332104 i 332102, dwie loko na czoło, zabrałem węglarki z placu ładunkowego (tą która stała wcześniej i tą z 332153 po info, że prace ładunkowe zakończone), zmieniłem numer na 332152, podaje sygnał wyjazdowy na semaforze do Sl i nic. Na sygnale zastępczym wyjechał. W czym tkwi problem?

Pr1:
Na jakim semaforze?
Sygnał się wyświetlił i skład nie jechał, czy sygnał się w ogóle nie wyświetlił?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej