Hmmm, a ja jako autor rozkładu Bochni co mógłbym zmienić?
Ze swojej strony zrobiłem rozpiskę dla towarowych nie kursujących codziennie. Pasażerskie są w uwagach pod wyciągiem (90-kilka uwag).
W rzeczywistości, jak rozkład pasażerskich obowiązywał np rok, a na kolejnym rozkładzie były tylko na przykład paro minutowe obsuwy czasowe to każdy dyżurny niemal na pamięć wiedział co jedzie, a jak sąsiedni post zapowiedział opóźnienie dla pasażerskiego to potrafił sobie to poukładać w głowie (mowa o małych stacjach typu Bochnia, bo na Krakowie Głównym Osobowym, Wrocławiu Głównym, Poznaniu Gł, warszawskiej średnicy to mieli urwanie głowy od natężenia ruchu, a przede wszystkim - tam była inna praca niż w takiej Bochni). Z towarowymi było inaczej, bo nie zawsze to co było "na papierku" to w rzeczywistości też szło, pomimo iż wg zeszytów jeździły. Ja to na swoim rozkładzie rozwiązałem w inny sposób - prawdopodobieństwo jazdy w dniu, w którym wg rozpiski w PDF powinien jechać. Pociągi, których nie ma w rozpisce PDF to te kursujące codziennie, ale tylko teoretycznie: bo praktycznie mają wprowadzone prawdopodobieństwo i nie koniecznie mogą przyjechać, dodatkowym utrudnieniem jest opóźnienie do 6 godzin łącznie, ustawiane losowo przez algorytm.
Jedyna rada dla początkujących, którzy by chcieli "mniej atrakcji" w rozkładzie to: wyłączyć opóźnienia w ustawieniach. Rozkład się nie posypie, a co najwyżej, któryś towarowy nie przyjedzie.
Druga: Słuchać zapowiedzi sąsiednich posterunków informujących o opóźnieniach ( dotyczy to włączonych opóźnień. Wzaimplementowanym pliku *.ini ustawiłem opóźnienia na 10 - czyli jest to wartość maksymalna).
Na Testowie, ogólnie, jest trudno ogarnąć ruch panujący na linii magistralnej i to w czasach, gdy coś jeździło. Pomimo, że luzaki zrobiłem jako doprzęgi do już jadących składów, technologicznych, utrzymaniowych, sieciowych, inspekcyjnych, itp w ogóle nie wstawiałem pomimo, że było ich sporo.
W przypadku remontu na linii nikt się nie bawił w rozkłady zamknięciowe i 11004553 poprawkę do SRJP. Po prostu - był remont to były opóźnienia. Towarowe trzymane w Prokocimiu, Hucie, Tarnowie i po bokach w Podłężu, Bochni, czasami w Kłaju i Brzesku.
Być może kiedyś się pojawi odwzorowany posterunek Bochnia, bo myślę nad tym. Wówczas zrobiłbym rozkład tak, jak trzeba to ukazałby się potencjał tej małej stacji manewrowej z czasów, gdy jeszcze się tam działo sporo.
W przypadku kwestii, na które nie mam wpływu jako autor rozkładu, proszę pytać administracji.