Forum Główne > Urządzenia srk

Telefoniczne polecanie i zgłaszanie

<< < (2/3) > >>

fiorentina1:
W takim razie w par.38 ust.7 byłoby już na początku, że "dyż. ruchu wydaje tel. lub ustnie ... itd. i wprowadza je telefonogramem..., a nie dopiero po wymienieniu wszystkich sytuacji następuje zastrzeżenie, że wprowadza telefonogramem w przypadku, gdy stacyjne urządzenia nie mogą być podstawą prowadzenia ruchu. Moim zdaniem wyraźnie sugeruje konieczność prowadzenia R142 w pełnym zakresie, ale bez konieczności wprowadzania telef. polecania telefonogramem.

MaKu:

--- Cytat: Ir-1 ---W przypadku gdy stacyjne urządzenia srk nie mogą być podstawą prowadzenia ruchu, dyżurny ruchu wprowadza telefoniczne polecanie i zgłaszanie przygotowania drogi przebiegu

--- Koniec cytatu ---

Dziękuję.

dzwilu:

--- Cytat: MaKu w 18 Sierpień 2013, 14:49:46 ---Dyżurny póki nie wprowadzi telefonicznego polecania, nie rusza R-142.

--- Koniec cytatu ---
Tu trochę się mylisz, bo może być zastosowany par.48 ust.5 , i tak kiedyś było w Częstochowie Stradom przed modernizacją. :)

jageer:

--- Cytat: MaKu w 18 Sierpień 2013, 14:49:46 ---Dyżurny póki nie wprowadzi telefonicznego polecania, nie rusza R-142.

--- Koniec cytatu ---

Być może na "prawdziwej kolei" nie. Ale, niektórzy zarządcy mają pełną książkę przebiegów, mimo działania pełnej blokady stacyjnej. Przykład? EZ-EW (stacje EDF Rybnik, obie dysponujące, jedna przekaźnikowa, druga komputerowa), żadanie zgody, danie zgody. A prowadzi się książkę przebiegów. Po co, nie wiem, ale obaliłem Twoją odpowiedź ;)

PS. Nie obrażaj się, tylko chciałem napisać, że różne, są przypadki.

astecza:
Witam,
Za niedługo  mam egzamin na nastawnicza mam pytanie kiedy wypełnia się rubrykę 1,2,3 i 5 a kiedy  rubrykę 1,2,3,7
Wiem że przy sprawnie działającej blokadę piszemy  w skrócony zakresie  a w pełnym  zakresie  przy telefonicznym.
Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej