Forum Główne > Inne
Czas pracy dyżurnego ruchu.
jageer:
Czy prawdą jest, że
a: w przypadku, gdy zmiana na nastawni jest po 12 godzin, w przypadku braku przyjścia zmiennika dyżurny może prowadzić ruch do 16 godzin, potem musi siedzieć (jeżeli nadal nie ma nikogo na zastępstwo)
b: w przypadku zmian 8h, może prowadzić ruch do 12h ?
Chodzi mi ogólnie, czy takie coś istnieje. Bo o ile na PLK trzeba "czekać", to w zakładach typu huty, kopalnie itp jak się skończy moja zmiana zdaję służbę i idę "do domu", a kierownik zmiany się dwoi i troi, żeby ktoś nas zastąpił, jeżeli nikt nie przyszedł.
uetam:
A - prawda, B - prawda.
W sytuacjach awaryjnych siedzi sie po prostu 24h.
jageer:
--- Cytat: mateu w 04 Wrzesień 2013, 11:32:14 ---A - prawda, B - prawda.
W sytuacjach awaryjnych siedzi sie po prostu 24h.
--- Koniec cytatu ---
Ale, czy po tych "przepisowych" 16h mogę prowadzić ruch? Jaki jest ew maksymalny nie przerwany czas, który mogę spędzić prowadząc ruch?
uetam:
Po 16h siedzisz tylko na nastawni i nie dotykasz sie urzadzen czekajac az ktos 'swiezy' pojawi sie aby cie podmienic.
Droznik:
Po tych przysłowiowych 12 godzinach kiedy nie masz i wiesz że nie będzie podmiany to musi przyjść twój naczelnik bądź zawiadowca i on musi prowadzić ruch tak długo aż się znajdzie odpowiednia osoba.
KP mówi też jasno że po każdej 12h służbie musisz miec 8h odpoczynku oraz raz na tydzień 36 godzin nieprzerwanego wypoczynku, gdzie hasło raz na tydzień przyjmujesz od 1 dnia w danym miesiącu czyli jeśli 1 jest we wtorek to tydzień trwa od wtorku do poniedziałku.
Ale kto się tym przejmuje w takich czasach dostajesz nadgodziny, potem dodatki za DD Wn i ze 168 wychodzi Ci ponad 200 godzin pracy :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej