Forum Główne > Inne
Wzór ROGATYWKI ISDR'a
uetam:
--- Cytat: jageer w 11 Październik 2013, 14:50:39 ---
--- Cytat: Zacha w 11 Październik 2013, 14:48:58 ---
--- Cytat: Pr1 w 11 Październik 2013, 12:25:50 ---A teraz nie? Idziesz do roboty, siedzisz 8 godzin i piszesz coś w papierkach, czy idziesz na 12 godzin i służysz dla kolei?
--- Koniec cytatu ---
Zależy, są posterunki gdzie robisz 8h, z tym że wtedy najczęściej dyżurni zmieniają się i robią 16-stki :)
--- Koniec cytatu ---
Słabo. Dniówka na jednym posterunku, nocka na innym i powrót na dniówkę ;) 36 wychodzi ;D Ale obstawiam, że w "dzisiejszych" by to nie przeszło.
--- Koniec cytatu ---
Jak masz 5 pociagow na zmiane to mozesz sie tak bawic. Na post gdzie masz duza ilosc pociagow nie dalbys rady zrobic takich 36h.
Pr1:
Rozumiem że @zolwik rozpoczął tą owocną dyskusje, aczkolwiek jednak odbiega ona zbytnio od tematu.
Gdy byłem na nastawni w Wolsztynie (jakby nie było miejsce w jakimś stopniu "bardziej kolejowe"), to dyżurny normalnie ubrany, nie ma nigdzie czapki, brak lizaka i to charakterystyczne dla wielu nastawni połączenie stare-nowe. Z jednej strony mechaniczne, a z drugiej 2 monitory (SWDR oraz łącze telefoniczne) oraz elektryczne sterowanie rogatkami.
Andrev:
--- Cytat: Pr1 w 12 Październik 2013, 14:11:19 ---Gdy byłem na nastawni w Wolsztynie (jakby nie było miejsce w jakimś stopniu "bardziej kolejowe"), to dyżurny normalnie ubrany, nie ma nigdzie czapki, brak lizaka
--- Koniec cytatu ---
Z tego co wiem to obecnie w PLK mundury przysługują tylko dróżnikom przejazdowym i dyżurnym ruchu peronowym - reszta ubiera się wg uznania. Nie wiem jak to jest unormowane w przypadku gdy ISDR - nie peronowy podaje pociągom Rd1, ale podejrzewam że im także mundur i czapeczka przysługuje. Niewiele takich stacji zostało. Z moich okolic to spotkałem się z tym w Nowym Świętowie (Podsudecka).
jageer:
--- Cytat: Andrev w 13 Październik 2013, 18:39:23 ---Nie wiem jak to jest unormowane w przypadku gdy ISDR - nie peronowy podaje pociągom Rd1, ale podejrzewam że im także mundur i czapeczka przysługuje. Niewiele takich stacji zostało. Z moich okolic to spotkałem się z tym w Nowym Świętowie (Podsudecka).
--- Koniec cytatu ---
A Rd1 nie został zlikwidowany? W Krakowie peronowi chodzą ubrani w granatowe spodnie i błękitne koszule + ciemne kurtki.
Zacha:
Rd1 już nie ma nigdzie. Faktycznie, można zobaczyć jeszcze peronowych w mundurach, ale obowiązku ich noszenia już nie mają. Mundury zlikwidowano OIDP w 2001 i od tamtego czasu PLK nie zapewniała swoim pracownikom strojów służbowych. Inaczej sprawa ma się u przewoźników pasażerskich, np. PR czy IC, tam obowiązek umundurowania jest i ma się dobrze :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej