Forum Główne > Inne
Wzór ROGATYWKI ISDR'a
Pr1:
--- Cytuj ---Pani przynosząca rozkaz pisemny była ubrana w pomarańczową, odblaskową kamizelkę z napisem PKP PLK.
--- Koniec cytatu ---
We Włochach?
W Pruszkowie to wszystko leciało przez radio.
Jak już się tak upierać to tor zamknięty był na odcinku Pruszków - Warszawa Włochy z możliwością dojazdu po torze nr 1 potem 2 do p.o Ursus od strony p.odg Warszawa Włochy.
Ten przystaneczek nadal jest budowany, jeszcze dobrze nie skończą już będą kolejne utrudnienia. Będą robili p.o Parzniew.
norbis97:
--- Cytat: Pr1 w 03 Październik 2013, 20:47:39 ---
A ta wersja z napisem PKP to w ogóle kiedyś obowiązywała?
--- Koniec cytatu ---
Wg mojej skromnej wiedzy ;), czapki z trumienką formalnie obowiązywały od ok 1997-9 roku. Natomiast w 2006 roku wprowadzono tzw godło branżowe, czyli orzełka wraz z ośką.
Pr1:
Widziałem taką w oddziale muzealnym w Wolsztynie z datą 1998r.
No i mama sam taką w domu.
IZKR:
Zgodnie z wewnętrznym rozkładem jazdy są stacje wyznaczone gdzie nakaz jazdy Rd1 podaje dyżurny ruchu peronowy. W mojej okolicy Radom i Skarżysko Kamienna. Dyżurni peronowi mają normalne mundury. Do tego czapka rogatywka (wg wzoru z prawego górnego rogu). Umundurowani są również dróżnicy przejazdowi. Pozostali pracownicy pracując w swoich ciuchach. No, sa jeszcze "starzy wyjadacze", którzy używają mundurów, które mają guziki z orzełkiem bez korony... no i te nowsze. Ostatni mundur jaki miałem to na guzikach miał logo PLK (trumna). Teraz oczywiście munduru nie używam bo i nie mam. Ale... ostatnio robiąc bezpieczny przejazd w szkole podstawowej zatęskniłem do munduru. Na pewno by było bardziej elegancko jak dzieciaki widzą kolejarza opowiadającego im o kolei.
IZKR:
Kilka orłów...
Nawigacja
Idź do wersji pełnej