Forum Główne > Ruch kolejowy
Tarcza manewrowa a tarcza zaporowa
jageer:
--- Cytat: axtomek w 30 Styczeń 2014, 10:45:25 --- Czy dobrze rozumuję, że tor, przy którym stoi tarcza zaporowa może przyjąć pociąg bezpośrednio ze szlaku i dalej służyć do obsługi pracy manewrowej, a tor przy którym jest tylko tarcza manewrowa zasadniczo nie może przyjąć pociągu ze szlaku?
--- Koniec cytatu ---
Jeżeli jest wskaźnik W4, a dalej tarcza manewrowa, to można przyjąć pociąg ze szlaku na ten tor. Musi zatrzymać się pod W4. Znany jest taki przypadek m.in w Lublińcu.
axtomek:
Aż popatrzyłem z ciekawości na Lubliniec. Chodzi o tor nr 2 i 3, gdzie z toru przyperonowego nie ma wyjazdu na szlak (Jest tylko tarcza manewrowa, ale z zaciemnioną komorą białą)? Musi tam obowiązywać coś w rodzaju niepisanej umowy, że od strony Herbów/Kalet/Toszka można wpuszczać tam tylko poc. kończące bieg w Lublińcu... Czy nie jest tak? No bo zasadniczo jak nie ma semafora wyjazdowego a komora biała tarczy manewrowej jest nieużytkowana, to nie ma możliwości prowadzenia ani ruchu pociągowego, ani manewrowego, chyba, że na rozkaz szczególny.
jageer:
No i tak jest, bo tam przerabiali SRK i tam w 99% zajeżdżają kible, które kończą bieg. Wjazd jest normalnie na drogę utwierdzoną i sygnał zezwalający.
Nie wiem, na jaki schemat patrzyłeś, ale jeżeli tam, gdzie myślę, są często popieprzone. Manewr można podać dalej.
Kolega Krzaq zna szczegóły tej sytuacji.
zolwik:
Rozkaz szczególny?
a co to jest?;d
Białą komorę może mieć nawet zaspawaną, na kolei (w dalszym ciągu) podstawą do wykonywania manewrów są sygnały ręczne, więc taki skład sobie wjedzie i potem na sygnał Nastawniczego pociąg wykonuje manewry,
Borys_q:
Witam to mój pierwszy post na tym forum, sory że odgrzewam kotleta ale musiałem, przeczytałem to i aż mnie zmierzwiło.
--- Cytuj ---Z tym, że tarcza zaporowa może podać tylko Ms2.
--- Koniec cytatu ---
Tarcza zaporowa świetlna i kształtowa podaje sygnały z-1 i z-2, wszystko co stoi na biało czerwonej nodze jest semaforem, kiedyś był to semafor zaporowy, obecnie jest to po prostu semafor. Czasów kiedy takie coś było tarcza zaporową, to już chyba najstarsi górale nie pamiętają, a przynajmniej nie powinni.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej