Forum Główne > Inne

Plan schematyczny.

<< < (3/4) > >>

EN57-002:
Z tego co wyczytałem tory piaskowe organizowano w innych miejscach przy długich spadkach na szlakach lub w stacji między dwiema zwrotnicami łącznie przekładanymi bez krzyżownic, gdy przed stacją jest duży spadek, a tam tor kończy się z drugiej strony bez takiego oznaczenia i w tej stacji jest płasko, przed nią też nie ma dużych spadków. W ciągu toru jest oznaczenie, że jest to tor dwukierunkowy dla przebiegów parowozowych. Na stronie covalusa jest to nr 32a.

IZKR:
Kiedyś rysowałem takie schematy. No może nie takie rozbudowane, ale...
Sądząc po urządzeniach srk zastosowanych na tej stacji (kształtowe) plan schematyczny został sporządzony bardzo dawno. A zakładając oryginalność zdjęcia tj. szarobłękitna poświata to plan został powielony na światłokopii czyli też dawno. Sporządzanie planów schematycznych regulowała kiedyś instrukcja D27 (wcześniej ten numer dotyczył czegoś innego). Obecnie instrukcja Ir-3 o sporządzaniu RTS odwołuje się w par 51 do takiej instrukcji nie podając jednak żadnego numeru.
Hamulce torowe to raczej nie są. Na planach schematycznych znaczone były inaczej (linia ciągła po obu stronach toru - tu jest przerywana), wyrzutnia płozów też nie. W instrukcji D-27 takiego oznaczenia nie ma.
Widać, że tor 8 nie jest wyposażony w żadne urządzenia do realizacji przebiegów pociągowych. Może tym tropem? R51 uzależniony jest w przebiegach, Tm208w nie osłania rozjazdu 51...

IZKR:
W "Oznaczenia urządzeń zrk na planach sytuacyjnych i w TZ" z 1963 r nic takiego nie występuje.

EN57-002:

--- Cytat: IZKR w 26 Kwiecień 2014, 17:49:27 ---Sądząc po urządzeniach srk zastosowanych na tej stacji (kształtowe) plan schematyczny został sporządzony bardzo dawno. A zakładając oryginalność zdjęcia tj. szarobłękitna poświata to plan został powielony na światłokopii czyli też dawno.

--- Koniec cytatu ---
Trochę wyżej napisałem, że jest to plan stacji Inowrocław Gł. z 1962r. Tą pozycję Oznaczenia urządzeń zrk... mam też przeglądałem podobnie jak "Tablica 12 do przepisów projektowania urządzeń bezp.ruchu kolej. E10.  Symbole graficzne i oznaczenia w schematach, na planach i pulpitach nastawczych" 1964r.

IZKR:
robiąc wpis o godz 10... rozmawiałem o tym z głównym inżynierem ds. automatyki. Mimo, że kolega jest uczony w dawnych czasach to coś takiego po raz pierwszy widzi.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej