Forum Główne > Inne
Plan schematyczny.
EN57-002:
--- Cytat: IZKR w 16 Maj 2014, 18:30:33 ---robiąc wpis o godz 10... rozmawiałem o tym z głównym inżynierem ds. automatyki.
--- Koniec cytatu ---
Też podesłałem owe zdjęcia do znajomego w pobliskim zakładzie i nic nie wiedzą. Nie wiem czy spytanie autora będzie możliwe, bo to plan z 1962r. chyba, że na samej stacji wiedzą co to jest w torze. Zrobiłem trochę większe zdjęcia, choć nie wiem czy to będzie pomocne.
UAZownik:
Oj Panowie - pała z czytania schematów ;)
Te ,,tajemnicze" symbole to dawny symbol odcinka izolowanego - w tym konkretnym przypadku oznaczają rozjazd z izolowaną zwrotnicą. Typowe rozwiązanie techniczne w urządzeniach suwakowych.
MuNiO:
--- Cytat: UAZownik w 20 Maj 2020, 21:14:59 ---Oj Panowie - pała z czytania schematów ;)
Te ,,tajemnicze" symbole to dawny symbol odcinka izolowanego - w tym konkretnym przypadku oznaczają rozjazd z izolowaną zwrotnicą. Typowe rozwiązanie techniczne w urządzeniach suwakowych.
--- Koniec cytatu ---
Jeden odcinek na cała stacje ? To nie ten trop zapewne.
MarkSirT:
Dzięki za wyjaśnienie
Paweł:
--- Cytat: UAZownik w 20 Maj 2020, 21:14:59 ---Te ,,tajemnicze" symbole to dawny symbol odcinka izolowanego - w tym konkretnym przypadku oznaczają rozjazd z izolowaną zwrotnicą. Typowe rozwiązanie techniczne w urządzeniach suwakowych.
--- Koniec cytatu ---
Chyba bardzo dawny, literatura z lat 50 ma już współczesne symbole złączy izolowanych.
--- Cytat: MuNiO w 20 Maj 2020, 22:22:39 ---Jeden odcinek na cała stacje ? To nie ten trop zapewne.
--- Koniec cytatu ---
Na skanach widać więcej zwrotnic z tymi symbolami. W starych urządzeniach w kontrolę niezajętości wyposażano tylko niektóre zwrotnice, np. oddalone i słabo widoczne z nastawni.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej