Forum Główne > Ruch kolejowy
Nr rozkazu przy jeździe na 2 maszynistów
robert051:
Mam pytanie jak się wypełnia rozkaz pisemny doręczając go do pociągu który prowadzi 2 maszynistów w oddzielnych lokomotywach?? Nr rozkazu jest łamany na 3 ?? Chodzi mi o rozkaz dyktowany za pomocą radio telefonu. Egzemplarzy to powinny być razem 3 (jeden dla dyżurnego + po 1 na lokomotywę) ??
uetam:
Ir1 &57 pkt. 12
--- Cytuj ---12. W razie podwójnej trakcji maszynistę drugiej czynnej lokomotywy o treści rozkazu pisemnego powinien powiadomić ustnie pracownik doręczający rozkaz pisemny maszyniście pierwszej lokomotywy.
--- Koniec cytatu ---
I chyba tyle na ten temat ;) Ostrzeżenia generalnie interesuja tylko maszyniste lokomotywy prowadzacej bo to on reguluje predkosc pociagu.
Arkady_1:
--- Cytat: robert051 w 01 Marzec 2011, 22:10:36 ---(...) Nr rozkazu jest łamany na 3 ?? Chodzi mi o rozkaz dyktowany za pomocą radio telefonu. (...)
--- Koniec cytatu ---
Dodam, że numer rozkazu jest zawsze łamany raz, na numer tego "po drugiej stronie", w myśl zasady "moje na wierzchu" :)
Co do ilości egzemplarzy, tak jak napisał Mateu.
Z ciekawostek, w trakcji podwójnej prędkość reguluje maszynista pierwszej lokomotywy, ale za dotrzymanie czasu jazdy odpowiadają obaj maszyniści :( W trakcji wielokrotnej ten drugi (zapewne pomocnik maszynisty) będzie niewinny ;)
mirekbrnosim:
Coś za cicho na tym forum.
Arkady_1, od kiedy pomocnikowi maszynisty wolno samemu prowadzić pojazd trakcyjny. Dz.U. 2011 nr 66 poz. 347, Dz.U. 2011 nr 66 poz. 346.
Warto by się z tymi ustawami zapoznać, jak się chce i jednocześnie jest maszynistą.
Wracając do tematu rozkazów - jak będzie jak druga lokomotywa będzie na końcu pociągu????
uetam:
--- Cytat: mirekbrnosim w 30 Kwiecień 2011, 19:09:02 ---Wracając do tematu rozkazów - jak będzie jak druga lokomotywa będzie na końcu pociągu????
--- Koniec cytatu ---
Tak samo. Rozkaz sie wydaje maszyniscie w lokomotywie ktora jedzie jako pierwsza.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej