Forum Główne > ISDR - Tematy ogólne
[Pomysł] Ciekawe pomysły na udoskonalenie ISDR
mcgiwer:
Mam kilka pomysłów które mogły by udoskonalić symulator oraz ułatwić jego rozwój. Dodatkowo, myślę że mogły by one również zadowolić tych bardziej wymagających użytkowników.
Aby mój zapis był bardziej czytelny, podzielę moje pomysły na sekcje, punkty i podpunkty.
== Lista pomysłów ==
I. Ułatwienie rozwoju ISDR:
* utworzenie tzw. stałego "jądra (core)" programu zawierającego główny interfejs z menu, w którym były by takie funkcje jak m.in.:
* nowa symulacja (z możliwością wybrania pliku pulpitu)
* otwórz zapisaną symulację
* zapisz symulację
* opcje programu (może zawierać funkcję włączającą zaawansowane ustawienia i funkcje programu)
* Wszystkie elementy oprócz "core" powinny być zrobione w postaci dołączanych "snippetów" i/lub modułów, co ułatwiło by rozbudowę bez potrzeby ingerencji w główny kod programu
* edytor umożliwiający tworzenie i edycję pulpitów. W tym edytorze były by dostępne wszystkie elementy i kostki z których można by było samemu ułożyć sobie w pełni funkcjonalny pulpit
Powyższe rozwiązanie pozwoliło by ludziom nie będącym programistami tworzyć własne pulpity bez ingerencji w kod programu
II. Inne powiązane pomysły:
* wersje dla systemów innych niż Windows
Polecam również stronę: Beskidzka Strona Kolejowa zawierająca wiele ciekawych informacji dotyczących infrastruktury kolejowej oraz sterowania ruchem kolejowym
c.d.n.
jageer:
No to siadaj do kompa i pisz...
Jak oglądałem serial Mc Gyver, to on umiał wszystko zrobic ;)
Zacha:
Każdy może złożyć własny pulpit w programie EPK. Tylko nie wiem jaki ma sens wymyślanie własnego pulpitu do gotowej stacji.
--- Cytat: mcgiwer w 09 Kwiecień 2014, 15:02:25 ---Polecam również stronę: Beskidzka Strona Kolejowa zawierająca wiele ciekawych informacji dotyczących infrastruktury kolejowej oraz sterowania ruchem kolejowym
--- Koniec cytatu ---
To akurat jest strona autora tego symulatora ;)
Paweł:
--- Cytat: mcgiwer w 09 Kwiecień 2014, 15:02:25 ---edytor umożliwiający tworzenie i edycję pulpitów. W tym edytorze były by dostępne wszystkie elementy i kostki z których można by było samemu ułożyć sobie w pełni funkcjonalny pulpit
--- Koniec cytatu ---
Urządzenia stacyjne to nie tylko pulpit, ale przede wszystkim system zależności. W chwili obecnej zależności zapisane są jako kawałek (kawał...) kodu źródłowego i są ściśle powiązane z pulpitem i urządzeniami zewnętrznymi. W planach jest zastąpienie tego uniwersalnym modułem zależności opartym na modułach o układzie geograficznym, który prawdopodobnie będzie mniej realistycznie odzwierciedlał urządzenia typu E (będzie je bardziej udawał niż wiernie symulował obwody przekaźników), ale za to będzie bardziej zwarty, mniej problematyczny do "zaprogramowania" i pozwoli na symulowanie innych systemów. Nie mniej jednak tworzenie nowego symulatora wiązać się będzie z koniecznością poskładania tego finalnie na poziomie kodu i nie prędko się to zmieni.
--- Cytat: mcgiwer w 09 Kwiecień 2014, 15:02:25 ---wersje dla systemów innych niż Windows
--- Koniec cytatu ---
W planach jest też przeniesienie kodu na Lazarusa, który pozwoli tworzyć wersje na inne platformy.
mcgiwer:
--- Cytat: Paweł ---W planach jest też przeniesienie kodu na Lazarusa, który pozwoli tworzyć wersje na inne platformy.
--- Koniec cytatu ---
A może tak spróbować napisać w C++ lub javie? myślę że był by to bardziej uniwersalny język i mogło by to zwiększyć liczbę ludzi rozwijających program ;)
Można opublikować również pliki z kodem w takich serwisach jak GitHub i/lub Sourceforge
--- Cytat: Paweł ---Urządzenia stacyjne to nie tylko pulpit, ale przede wszystkim system zależności. W chwili obecnej zależności zapisane są jako kawałek (kawał...) kodu źródłowego i są ściśle powiązane z pulpitem i urządzeniami zewnętrznymi.
--- Koniec cytatu ---
Pomyślałem że gdyby interfejs był by modułowy, a do kostek był przypisany obsługujący je (i zależności) kod to można by było ułatwić rozbudowę
--- Cytat: Paweł ---Nie mniej jednak tworzenie nowego symulatora wiązać się będzie z koniecznością poskładania tego finalnie na poziomie kodu i nie prędko się to zmieni.
--- Koniec cytatu ---
Gdyby udało się zrobić, że te snippety i moduły były by ładowane dynamicznie to rozwiązało by wspomniany problem
--- Cytat: jagger ---No to siadaj do kompa i pisz...
--- Koniec cytatu ---
Niestety nie piszę w Delphi ani Pascalu :(
--- Cytat: zacha ---Każdy może złożyć własny pulpit w programie EPK. Tylko nie wiem jaki ma sens wymyślanie własnego pulpitu do gotowej stacji.
--- Koniec cytatu ---
Możesz mnie podlinkować do strony z tym EPK? Dzięki
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej