Forum Główne > Ruch kolejowy
Dialogi.
Arkady_1:
Heh ;D nikt nie powiedział, że będzie łatwo ;D
Na szczęście nie zawsze wszystkie informacje będą potrzebne. Linia jednotorowa na ten przykład, tor zajęty a prędkości nie trzeba ograniczać poniżej 30 km/h, za pociągiem nie będzie wyprawiony inny, z przyległego posterunku też nic nie wyjedzie i już kilka pozycji odpadło :)
Podobno w PLK jest tendencja do pozostawienia tylko jednego wzoru rozkazu pisemnego zawierającego wszystkie dane z O, S, N i Nrob. Znaczy tak słyszałem, ale nie wiem czy to prawda... Wówczas pewnie rubryka "inne" będzie jeszcze mniejsza :D
uetam:
--- Cytat: Arkady_1 w 07 Kwiecień 2011, 16:40:21 ---Heh ;D nikt nie powiedział, że będzie łatwo ;D
Na szczęście nie zawsze wszystkie informacje będą potrzebne. Linia jednotorowa na ten przykład, tor zajęty a prędkości nie trzeba ograniczać poniżej 30 km/h, za pociągiem nie będzie wyprawiony inny, z przyległego posterunku też nic nie wyjedzie i już kilka pozycji odpadło :)
Podobno w PLK jest tendencja do pozostawienia tylko jednego wzoru rozkazu pisemnego zawierającego wszystkie dane z O, S, N i Nrob. Znaczy tak słyszałem, ale nie wiem czy to prawda... Wówczas pewnie rubryka "inne" będzie jeszcze mniejsza :D
--- Koniec cytatu ---
Nie wiem o co chodzi z tym jednym wzorem (może R307 wydawany na stacjach wyznaczonych któy może w sobie zawierać informacje z rozkazów O, S i Nrob?)
--- Cytuj ---Dodam jeszcze, że rozkaz może być podyktowany przez urządzenia radiołączności, jeżeli na posterunku ruchu znajduje się urządzenie rejestrujące rozmowy, o czym maszynista jest powiadomiony w wewnętrznym rozkładzie jazdy.
--- Koniec cytatu ---
Akurat to kompletna bzdura.
Zapis w Ir-1 odnosi się do sytuacji w której obsada jest dwuosobowa i dyktuje się rozkaz pisemny bez zatrzymania pociągu. W takiej sytuacji owszem można podyktować rozkaz podczas jazdy ale tylko gdy posterunek posiada właśnie to urządzenie rejestrujące rozmowy ;) Dla zwykłego dyktowania z zatrzymaniem nie ma takiego obostrzenia.
MaKu:
--- Cytat: mateu w 07 Kwiecień 2011, 18:33:10 ---Nie wiem o co chodzi z tym jednym wzorem (może R307 wydawany na stacjach wyznaczonych któy może w sobie zawierać informacje z rozkazów O, S i Nrob?)
--- Koniec cytatu ---
o_O
Wyobrażasz sobie minę kontrolera, który wchodzi na posterunek i widzi wyprawionego roba na zamknięty na rozkaz "O"?
Bynajmniej nie spotkałem się z taką sytuacją. Może chodzi wam o wystawienie pozkazu O + Nrob przez system "serwo". W którym to może być zawarta informacja o zamknięciu jednego ze szlaku i wyjeździe na tor w kierunku przeciwnym do zasadniczego (bez przystosowanej blokady liniowej) na sygnał Sz?
Wtedy, tylko podaje się Sz-ta i jedzie na lewy z Pc2.
uetam:
--- Cytat: MaK_86 w 08 Kwiecień 2011, 15:57:30 ---
--- Cytat: mateu w 07 Kwiecień 2011, 18:33:10 ---Nie wiem o co chodzi z tym jednym wzorem (może R307 wydawany na stacjach wyznaczonych któy może w sobie zawierać informacje z rozkazów O, S i Nrob?)
--- Koniec cytatu ---
o_O
Wyobrażasz sobie minę kontrolera, który wchodzi na posterunek i widzi wyprawionego roba na zamknięty na rozkaz "O"?
Bynajmniej nie spotkałem się z taką sytuacją. Może chodzi wam o wystawienie pozkazu O + Nrob przez system "serwo". W którym to może być zawarta informacja o zamknięciu jednego ze szlaku i wyjeździe na tor w kierunku przeciwnym do zasadniczego (bez przystosowanej blokady liniowej) na sygnał Sz?
Wtedy, tylko podaje się Sz-ta i jedzie na lewy z Pc2.
--- Koniec cytatu ---
No o tym wlasnie mowie :)
Informacja o zamknieciu posterunku ruchu i inne takie bzdety tez sie tam pojawiaja.
Arkady_1:
--- Cytat: mateu w 07 Kwiecień 2011, 18:33:10 ---
--- Cytat: Arkady_1 w 07 Kwiecień 2011, 16:40:21 ---Podobno w PLK jest tendencja do pozostawienia tylko jednego wzoru rozkazu pisemnego zawierającego wszystkie dane z O, S, N i Nrob. Znaczy tak słyszałem, ale nie wiem czy to prawda... Wówczas pewnie rubryka "inne" będzie jeszcze mniejsza :D
--- Koniec cytatu ---
Nie wiem o co chodzi z tym jednym wzorem (może R307 wydawany na stacjach wyznaczonych któy może w sobie zawierać informacje z rozkazów O, S i Nrob?)
--- Koniec cytatu ---
Nie twierdzę, że to obowiązuje, ale że podobno PLK do tego dążą. Informacja zasłyszana od kontrolera z PLK, który był ostatnio u nas na szkoleniach.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej