Forum Główne > Ruch kolejowy

Dialogi.

<< < (9/9)

Arkady_1:

--- Cytat: mateu w 07 Kwiecień 2011, 18:33:10 ---
--- Cytat: Arkady_1 w 07 Kwiecień 2011, 16:40:21 ---Dodam jeszcze, że rozkaz może być podyktowany przez urządzenia radiołączności, jeżeli na posterunku ruchu znajduje się urządzenie rejestrujące rozmowy, o czym maszynista jest powiadomiony w wewnętrznym rozkładzie jazdy.
--- Koniec cytatu ---
Akurat to kompletna bzdura.
Zapis w Ir-1 odnosi się do sytuacji w której obsada jest dwuosobowa i dyktuje się rozkaz pisemny bez zatrzymania pociągu. W takiej sytuacji owszem można podyktować rozkaz podczas jazdy ale tylko gdy posterunek posiada właśnie to urządzenie rejestrujące rozmowy ;) Dla zwykłego dyktowania z zatrzymaniem nie ma takiego obostrzenia.

--- Koniec cytatu ---
:-[ Oczywiście, że bzdurę palnąłem. Masz rację. Tak to jest, jak człowiek jeździ tylko w podwójnej, nie zastanowi się i palnie coś z rozpędu.  :-[

mirekbrnosim:
Arkady_1 wylecieliśmy z ustawy o transporcie kolejowym, teraz podlegamy pod dyrektywę unijną. Maszynista będzie mieć licncję. UTK już wydało komunikat do wszystkich przedsiębiorstw o podanie ile zatrudniają maszynistów celem obliczenia ile zamówić jakiś tam plastików.
Przeczytaj sobie te dwie ustawy, jest tego nie dużo ale określone są obowiązki jakie ma spełniać maszynista itd. Licencja będzie ważna w Unii Europejskiej. Będziemy mogli jeździć po Europie. Czy się z tego cieszyć? No jeszcze nie czytałem tak szczegółowo bo masakruje w wolnych chwilach isdr, robię rozkład na dwa pulpity TW i TF. Jak byś chciał linka do tych ustaw to podeślę linka.

uetam:

--- Cytat: mirekbrnosim w 01 Maj 2011, 13:16:47 ---Będziemy mogli jeździć po Europie.

--- Koniec cytatu ---
Jeżeli zdasz osobne egzaminy z przepisów, sygnalizacji i znajomości języka w danym kraju.

mirekbrnosim:
Tak jest, oprócz tego egzaminy kontrolne będą też obejmować język obcy. Ale ja to mam już gdzieś, po drabinie z PLK już nie będę jeździł.
Z czego niezmiernie jestem zadowolony i szczęśliwy. Nie mam zamiaru resztę życia spędzić w kryminale.

stanislaw57:
Otrzymanie licencji maszynisty u przewoźnika jest weryfikowane i czasami okazuje się, że taki kandydat ma duże braki. Więc droga do otrzymania świadectwa dla maszynisty może okazać się jeszcze długa i jeszcze dłuższa dla jazd po sieci innego zarządcy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej