Forum Główne > Ruch kolejowy
polecanie i zgłaszanie
uetam:
--- Cytat: IZKR w 03 Maj 2014, 17:44:52 ---Na zasadzie quizu: co wtedy należy zrobić, jeżeli jazda odbywa się w rejonie nastawni wykonawczej?
--- Koniec cytatu ---
Wprowadzasz z nastawnia wykonawcza TPiZPDP a z sasiednim posterunkiem w ktorego kierunku ma odbyc sie ta jazda TZP.
jageer:
--- Cytat: IZKR w 03 Maj 2014, 18:20:06 ---Przypadek z samoistnym wygaszeniem ma być w nowej edycji Ir-1 traktowany tak jak usterka w blokadzie liniowej czyli za każdym razem TZP. Tylko celowe wygaszenie (kontrolowane przez ISDR) będzie traktowane jako sytuacja ruchowa. Podobno...
--- Koniec cytatu ---
A co w przypadku utwierdzenia drogi i wypalenia się kontroli pwl?
IZKR:
--- Cytat: Zacha w 03 Maj 2014, 18:23:57 ---....Wg mnie pomysł bez sensu, zwiększy biurokrację i doprowadzi do większego olewnictwa przepisów wśród dyżurnych. A nijak ma się do bezpieczeństwa, bo przy wygaśnięciu semafora i tak możemy blokadę obsłużyć prawidłowo.
--- Koniec cytatu ---
A jednak. Każde wygaśnięcie semafora czy to z powodu "mignięcia" izolacji czy też problem z izolacją przy dużym poborze prądu przy rozruchu pociągu można w tej chwili podciągnąć pod zanik zasilania. A to jest naciąganie. Bo jak pamiętam przepis zwalniający z wprowadzenia TZP (poprawka nr 13 do Ir-1) zezwalał tylko na niewprowadzanie TZP po wygaśnięciu semafora przy zaniku zasilania. ISDR tego nadużywają. Mam kontakty w dyspozyturze zasilania i w związku z tym wgląd do zestawienia zaników. Porównując je z zapisami w E-1758 ... sami rozumiecie...
--- Cytat: jageer w 03 Maj 2014, 18:29:40 ---A co w przypadku utwierdzenia drogi i wypalenia się kontroli pwl?
--- Koniec cytatu ---
Nie wiem. Będzie projekt do konsultacji to będę wiedział.
Zacha:
Z tym, że na naszej sieci większość "zaników napięcia" w srk występuje z powodu fatalnej izolacji i dławików a nie zasilania... Nie jeden mechanik się śmiał, że może sobie sam semafory wygaszać.
IZKR:
Mechaniku... jak pan dasz więcej na koło to panu wygaśnie... to delikatnie proszę...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej