Forum Główne > Ruch kolejowy

Sz czy rozkaz

(1/3) > >>

W.F.:
Jeżeli nie mogę podać semafora wjazdowego (wyjazdowego) to czy należy używać Sz czy dyktować rozkaz "S" ?
W jaki sposób problem ten regulują przepisy ?

Pozdrawiam

jageer:

--- Cytat: W.F. w 13 Maj 2014, 13:18:09 ---Jeżeli nie mogę podać semafora wjazdowego (wyjazdowego) to czy należy używać Sz czy dyktować rozkaz "S" ?

Pozdrawiam

--- Koniec cytatu ---

Ja na wjazd z lewego bym dyktował "N" ;)

A teraz:

1 Poczytaj przepisy.

2 Lepiej zatrzymać pociąg i dyktować mu rozkaz, czy podciągnąć magiczny przycisk i mrugnąć Sz?

Hedonista:

--- Cytat: W.F. w 13 Maj 2014, 13:18:09 ---Jeżeli nie mogę podać semafora wjazdowego (wyjazdowego) to czy należy używać Sz czy dyktować rozkaz "S" ?

--- Koniec cytatu ---

Jeśli masz Sz-ty to generalnie używasz Sz-tów bo po to je zabudowano aby usprawniać pracę (szybciej jest podać Sz-ta niż podyktować rozkaz).
Więcej na ten temat §43 ust.1,2 Ir-1

W.F.:

--- Cytuj ---1 Poczytaj przepisy.
--- Koniec cytatu ---

Nie mam dostępu do przepisów, wiem, że są dostępne w internecie ale interesuje mnie zdanie praktyków.

--- Cytuj ---Jeśli masz Sz-ty to generalnie używasz Sz-tów bo po to je zabudowano aby usprawniać pracę (szybciej jest podać Sz-ta niż podyktować rozkaz)
--- Koniec cytatu ---

I właśnie o to mi chodziło. Wielkie dzięki.

Pozdrawiam.

jageer:

--- Cytat: W.F. w 13 Maj 2014, 14:09:45 ---Nie mam dostępu do przepisów, wiem, że są dostępne w internecie ale interesuje mnie zdanie praktyków.

--- Koniec cytatu ---

Z tego co widzę, to internet masz, więc dostęp do przepisów masz.

Co do wiedzy "praktycznej" - mogę podyktować rozkaz, mogę mrugnąć SZ, to zależy ode mnie, a może i potrafię sprawić, że bez tych rzeczy pociąg pojedzie dalej....

Na niektórych kolejach przemysłowych, po prostu nie ma rozkazów, a semafory normalnie są, a ruch jest międzystacyjny, nie manewrowy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej