Forum Główne > Urządzenia srk

Blokada Stacyjna mechaniczne urządzenia SRK

<< < (4/7) > >>

Paweł:
Tak, odpowiedni obwód łączony jest zestykami drążka przebiegowego.

jageer:

--- Cytat: Hedonista w 19 Sierpień 2014, 14:35:28 ---Przy grupowym bloku "Dn" nastawniczy nie ma możliwości nastawienia drogi dla innego przebiegu bo na wykonawczej ten blok rozdziela się na oddzielne bloki "On", ta?

--- Koniec cytatu ---

Do jednego bloku, masz podłączone kilka "drążków". Jak napisał Paweł. Przekładasz drążek, blokujesz blok i na wyk odpowiedni się blokuje.

Taka sytacja (ale dania zgody) jest na kopalni Wujek. Na wyk masz 1 blok dania zgody i 2 drążki (4 tory zdawczo/odbiorcze). A na dysp już odpowiednio 4 bloki otrzymania zgody...

Hedonista:
THX. Pewnie niebywałą wyjątkowością jest grupowy blok On lub Oz... Spotkaliście się z takim blokiem?

Zacha:
Nie może być grupowego otrzymania nakazu czy zgody, bo przeczyło by to idei blokady stacyjnej. Nastawniczy czy dyżurny nie może mieć dowolności, który tor wybierze, gdy współpracuje z drugą nastawnią. Ale z drugiej strony, na PLK mnie już nic nie zdziwi...

jageer:

--- Cytat: Zacha w 20 Sierpień 2014, 16:08:54 ---Ale z drugiej strony, na PLK mnie już nic nie zdziwi...

--- Koniec cytatu ---

:D Ciągnąc nieco "boczny temat" na kolejach piaskowych, nie było typowych blokad stacyjnych. Przynajmniej na znanych mi stacjach. Jedyne co ograniczało to w sumie "blokada" kluczowa, działająca na zasadzie elektrozamków. Coś a`la zazul, ale z zamkami magnetycznymi. Po prostu dyżurny "zwalniał" klucz i nastawniczy mógł obrócić wajche. Było to o tyle fajne, że "układ" kluczy na wykonawczej był połączony z pulpitem świetlnym u dyżurnego i na zasadzie detekcji kluczy na wykonawczej, dyżurny widział, w jakim położeniu jest wajcha na wykonawczej  ;) (plan świetlny)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej