Forum Główne > Lisków (stara wersja symulatora)
Niewygaszenie semafora T
TaKeT:
U mnie było tak że po poprawnym obsłużeniu blokady, po jakimś czasie sem zostawał wygaszony - odczekaj jakieś 10min isdr'owego czasu...
EN57-002:
Ponieważ mam sava z tym zdarzeniem to pokombinuje i zobaczę co z tego wyjdzie. Postaram się później napisać co wyszło.
IZKR:
--- Cytat: TaKeT w 28 Czerwiec 2014, 17:39:19 ---U mnie było tak że po poprawnym obsłużeniu blokady, po jakimś czasie sem zostawał wygaszony - odczekaj jakieś 10min isdr'owego czasu...
--- Koniec cytatu ---
To też jest nieprawidłowo. Blokada nie powinna się dać obsłużyć bo aby ją obsłużyć to zastawka musi zwolnić a ta zwolni dopiero po wygaszeniu semafora i zwolnieniu odcinka ochronnego za semaforem. Kolejność zdarzeń dla semafora wjazdowego X - urządzenia przekaźnikowe E lub PB:
1. podany semafor X
2. zajęty odcinek ItX - wygaszony semafor X
3. zajęty następny odcinek np Iz1 (najczęściej rozjazd)
4. zwolniony ItX - zwolniona zastawka
5. KoX można zablokować zanim ostatnia oś minie miejsce przebiegowe - to w zasadzie nie ma znaczenia z punktu działania srk, ale nie ma się co spieszyć bo nie mamy np pewności czy pociąg ma sygnały/zderzaki... (działka 31 i 32 RTS)
EN57-002:
Uruchomiłem z sav-a i w debugowaniu wisiał na linii 4370 mimo, że fizycznie zjechał ze szlaku. Wprowadziłem TZP. Poproszenie o zgodę na wyprawienie następnego poc. zakończyło się informacją zajętości szlaku przez 4370. Wyprawiłem następny poc. na Sz, a w osi semafora wjazdowego do Testowa wbiłem D1 (w symulatorze nia ma opcji wbicia D0, bo ustawiłbym k/tarczy). Po zatrzymaniu składu przed D1 zdjąłem ją i pojechał dalej. Testowo potwierdziło przyjazd 4370.
Wiem, w ogóle tak nie powinno być, bo to takie sztuczne udrożnienie szlaku w symulatorze, ale teraz nie przychodzi mi nic innego jak ten szlak udrożnić jeżeli poc. z niego zjechał, a faktycznie wisi w systemie na nim dalej.
jageer:
--- Cytat: EN57-002 w 27 Czerwiec 2014, 23:36:11 ---Wjechał poc. do Testowa i pozostał niewygaszony semafor wjazdowy T. Zakładam, że mimo, iż teoretycznie nie jest to usterka u mnie to ja wprowadzam TZP ?
--- Koniec cytatu ---
Wygaszasz "podciągnięciem przycisku". Jak się nie da i wskazuje wolną, to ustawiasz tarczę D1 ;)
Z praktycznego punktu widzenia taka usterka, to jak trafienie szóstki w totka...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej