Forum Główne > ISDR - Tematy ogólne

Budowa nowych stacji

(1/5) > >>

krzys34957:
Cześć wszystkim czy będą budowane stacje Wilamowice,Ślemień i Borek w ISDR?

Paweł:
Nie będą, nie przewiduję budowy nowych symulatorów posterunków fikcyjnych. W trakcie budowy są natomiast dwa nowe symulatory posterunków rzeczywistych (stacja na linii dwutorowej oraz post. odg., urządzenia typu E; powoli powstają również moduły zależności dla innych typów urządzeń).

dedyk:
A ja mam takie malutkie pytanko.

Czy w przyszłości planowanie jest udostępnienie aplikacji oraz potrzebnych narzędzi na licencji Open Source tak, aby każdy posiadający wiedzę techniczną oraz odrobinę cierpliwości i zapału mógł wprowadzać własne zmiany, poprawki, ulepszenia a także być może budować nowe posterunki. Mając udostępniony publiczne repozytorium (git, svn lub coś innego) do projektu mogą dołączyć się inne osoby i wspólnie pracować nad jej rozwojem.

jageer:

--- Cytat: dedyk w 11 Wrzesień 2014, 12:03:49 ---A ja mam takie malutkie pytanko.

Czy w przyszłości planowanie jest udostępnienie aplikacji oraz potrzebnych narzędzi na licencji Open Source tak, aby każdy posiadający wiedzę techniczną oraz odrobinę cierpliwości i zapału mógł wprowadzać własne zmiany, poprawki, ulepszenia a także być może budować nowe posterunki.m.

--- Koniec cytatu ---

Z tego co wiem, to jest planowane wydanie wersji umożliwiającej "proste" budowanie posterunków.

Paweł:

--- Cytat: jageer w 11 Wrzesień 2014, 12:29:22 ---Z tego co wiem, to jest planowane wydanie wersji umożliwiającej "proste" budowanie posterunków.

--- Koniec cytatu ---

Będziemy dążyć do przenoszenia w miarę możliwości jak największej części ustawień i konfiguracji z kodu do plików. Daleko jednak do wersji, która umożliwi dowolne zmiany przy pomocy edytorów, bez konieczności oprogramowania niektórych funkcji i przekompilowania programu (przykład - dla tworzonej obecnie stacji konieczne było napisanie specjalnego kodu obsługującego ruch na bocznicy stacyjnej, bo dotychczasowe rozwiązanie nie pasowało do specyfiki jej funkcjonowania). Dlatego pliki te nie są umieszczane luzem, ale zaszyte w aplikacji.

Kod nie będzie otwarty, przewiduję jednak udostępnienie narzędzi edycyjnych czy nawet kodu osobom, które mają pomysł i materiały na jakiś posterunek, a także minimum wiedzy technicznej na temat srk i ruchu kolejowego (opcjonalnie programowania) - i w tym trybie tworzone są wspomniane nowe posterunki.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej