Forum Główne > ISDR - Tematy ogólne

Budowa nowych stacji

<< < (2/5) > >>

jageer:

--- Cytat: Paweł w 11 Wrzesień 2014, 14:21:52 ---Kod nie będzie otwarty, przewiduję jednak udostępnienie narzędzi edycyjnych czy nawet kodu osobom, które mają pomysł i materiały na jakiś posterunek, a także minimum wiedzy technicznej na temat srk i ruchu kolejowego (opcjonalnie programowania) - i w tym trybie tworzone są wspomniane nowe posterunki.

--- Koniec cytatu ---

No, oczywiście, że nie miałem na myśli sposobu "Click and play" ;-)

axtomek:
jaegeer, a nie chodziło o technologię WYSIWYG (What You See Is What You Get)? ;) Tak najczęściej określa się edytory tworzące jakiś kod (np. HTML), ale bez konieczności znajomości programowania, bo większość typowych funkcji i procedur dostępnych jest z opcji programu "do wyklikania" ;)

jageer:

--- Cytat: axtomek w 14 Wrzesień 2014, 21:05:42 ---jaegeer, a nie chodziło o technologię WYSIWYG (What You See Is What You Get)? ;) Tak najczęściej określa się edytory tworzące jakiś kod (np. HTML), ale bez konieczności znajomości programowania, bo większość typowych funkcji i procedur dostępnych jest z opcji programu "do wyklikania" ;)

--- Koniec cytatu ---

Gdyby tak było, to by było już kilkadziesiąt posterunków do ISDR-a zrobione...

axtomek:

--- Cytat: jageer w 20 Wrzesień 2014, 15:36:45 ---
--- Cytat: axtomek w 14 Wrzesień 2014, 21:05:42 ---jaegeer, a nie chodziło o technologię WYSIWYG (What You See Is What You Get)? ;) Tak najczęściej określa się edytory tworzące jakiś kod (np. HTML), ale bez konieczności znajomości programowania, bo większość typowych funkcji i procedur dostępnych jest z opcji programu "do wyklikania" ;)

--- Koniec cytatu ---

Gdyby tak było, to by było już kilkadziesiąt posterunków do ISDR-a zrobione...

--- Koniec cytatu ---

Ba i jeszcze kilkadziesiąt rozdłubanych i nieukończonych  ;)

Ash:
Witam. :)

--- Cytat: Paweł w 11 Wrzesień 2014, 14:21:52 ---Kod nie będzie otwarty, przewiduję jednak udostępnienie narzędzi edycyjnych czy nawet kodu osobom, które mają pomysł i materiały na jakiś posterunek, a także minimum wiedzy technicznej na temat srk i ruchu kolejowego (opcjonalnie programowania) - i w tym trybie tworzone są wspomniane nowe posterunki.

--- Koniec cytatu ---
A tak teoretyzując jakiego typu materiały byłyby potrzebne? Po okresie edukacji na Szczęśliwickiej, zostało mi jakieś 200kg literatury o tematyce SRK, głównie z okresu '60-'90, kilka starszych, kilka nowszych. Powiedzmy, że układ torowy nie stanowi tajemnicy i jest możliwość przespacerowania się aby spisać nazwy odcinków izolowanych itp. z puszek. O ile tablica zależności na podstawie zmierzenia długości torów jest wykonalna, to nie mam dostępu do zdjęcia pulpitu oraz regulaminu. Acha, mam na myśli urządzenia typu E1, które nie miały takich udziwnień jak choćby mechaniczne z blokadą Eap.

Pytam ponieważ rozumiem, że symulator powinien być symulacją. Z rozkładem można popłynąć dla wyzwania, ale stacja nie powinna być tak radosną twórczością (w moim prywatnym postrzeganiu naturalnie). ;)

To luźne pytanie. Sam się zastanawiam, jak określić odległość izolacji od np. semafora. Póki co do głowy przyszła mi tylko fotka pod kątem prostym w stosunku do innych obiektów w kadrze. Ewentualnie gps, zakładając nutkę ryzyka. ;)

Co do samego kodu, choć nigdy go nie widziałem, to jako programista popieram podejście Pawła. System kontroli wersji nie jest powiązany z licencją. Autor powinien być tyranem w kwestii licencji i chęci pokazania/lub nie komuś. Zbyt często widziałem wydłubywanie sobie oczu za przewagę foreach nad for iterując tablicę. A gdy dochodziło do stos vs. sterta, pozostawał popcorn i oglądanie walki. :) Lepiej uniknąć sytuacji 2 naszych - 3 zdania, skupiając się na logice algorytmów. Open source potrafi zrobić więcej zamieszania, niż to warte. Ale to naturalnie subiektywna opinia. :)

Pozdrawiam.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej