Forum Główne > Inne
Nastawniczy - dyskusja o zawodzie
yhym:
Na pewno przeczytam te książki. Wielkie dzięki za informacje. Na razie zbieram wszystko co znajdę żeby potem zebrać wszystko do kupy i się nauczyc.
Co do praktyki - jak to praktyka, wiem co robić, tylko nie wiem jak to się nazywa. Nie opierdzielam się grając cały czas na telefonie, ale egzaminów nie zdam pytając się nastawniczych co i jak się nazywa. Starsi nastawniczowie z kilkunastoletnim czy większym stażem po prostu w większości używają potocznych nazw(np. przełóż tą wajchę żeby z 4 na 2 pojechał, weź pozwolenie na blokadzie), co na egzaminie nie przejdzie i go nie zdam po prostu.
jageer:
No, z tymi, u których się szkolisz, jest różnie. Jeden to Ci "odda robotę", a drugi jak się zbliżasz do urządzeń, nawet nie mając zamiaru ich dotykać, a czasem wejdziesz na nastawni, to by Cie dał do kąta, siedź 8h i o nic nie pytaj ;)
Ogólnie, popytaj też ludzi, czy nie mają jakiś testów na egzamin, pytań itp. Ale, zakładam, że będziesz zdawać kwalifikacyjny, to spona/zamek itp itd to będą ostro sprawdzać :)
yhym:
Pytania mam (300 około, w tym 1/2 z nich jest o obsłudze przejazdu co umiem perfekcyjnie).
Co do nastawniczych - dokładnie jest tak jak mówisz :) Jednemu przeszkadza sama moja obecność, drugi cieszy się, że mogę obsłużyć urządzenia i nie musi wstawać nawet, a kolejnemu jest obojętne czy tam siedzę. W sumie nie dziwię się niektórym, bo urządzenia tam różnie działają i dopóki oficjalnie nie będę mógł ich obslugiwać nie chcą brać odpowiedzialności, nie chce też im się w razie czego robić sobie dodatkowej roboty jakbym na przykład źle semafor podał czy coś niby nieumiejętnie zrobił.
Co do spony/zamka będę uczył się jeszcze zakładać na pewno.
Ogólnie jestem dość skołowany, bo jestem na praktyce, a kurs dopiero za miesiąc-dwa będzie, a zaraz po kursie egzaminy i sam nie wiem czego się uczyć, a w przerwie między kursem a egzaminami wszystkiego na pewno nie ogarnę. A teoria ustna jest ciężka do zdania.
Liczyłem, że będzie ktoś, kto zdawał ostatnio egzaminy i mnie troszkę naprowawdzi na co uwagę zwrócić :)
ciziol:
--- Cytat: yhym w 20 Styczeń 2016, 18:42:16 ---
Liczyłem, że będzie ktoś, kto zdawał ostatnio egzaminy i mnie troszkę naprowawdzi na co uwagę zwrócić :)
--- Koniec cytatu ---
Zależy kto ma jakiego "konika"... Trzeba być przygotowanym na wszystko, bo z tego co słyszałem Panowie z komisji lubią zadawać podchwytliwe pytania. Ale nie ma się co przerażać. Trzeba po prostu być w gotowości i uważnie słuchać i notować. Jeśli byś chciał to ja mam pakiet pytań na egzamin ISDR - jest ich trochę więcej niż 300 i nie różnią się specjalnie od tych na nastawniczego.
yhym:
Jeśli mógłbyś wysłać mi je gdzieś to chętnie je przyjmę :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej