Forum Główne > Inne

Nastawniczy - dyskusja o zawodzie

<< < (35/44) > >>

nikola_ist:
Jaageer-dzięki za super odpowiedź :),byłam na rozmowie i powiedzieli mi że kobiet na nastawniczego juz raczej nie chcą(nie wiem czemu :p ), jak cos to zwrotniczy i dróżnik.Czy zwrotniczy ma inny zakres czy jest to na podobnej zasadzie jak nastawniczy?
I moje drugie pytanie,dostałam skierowania na badania wstępne,które zrobiłam (choc na razie nie mają naboru bo za mało jeszcze jest osób na kurs),ile takie zrobione badania będą ważne póki mnie jeszcze nie zatrudnią?

jageer:
Jeżeli nic nie pokręciłem, to - badnia, są ważne 2 lata (psycho 4) o ile lekarz inaczej nie orzekł. Jednak nie pracując na danym stanowisku, które mamy w badaniach, przepadają one po roku (albo pół). Tak samo jest z uprawnieniami, jeżeli nie pracujemy rok na danym stanowisku np. nastawniczy, musimy znowu męczyć egzamin kwalifikacyjny (weryfikacyjny?). Nie wiem, jak PLK podchodzi obecnie do zwrotniczych.

Co do pracy zwrotniczego - głównie oględziny rozjazdów (smarowanie, odśnieżanie, kontrola stanu zgodnie z instrukcjami itp), czasem też przekładanie ręcznych. Zasadniczo obecnie zwrotniczy jest wyjęty spod ustawy o stanowiskach bezpośrednio związanych z ruchem kolejowym. Można też pracować na posterunkach SKP (stwierdzenia końca pociągu) i jakiś, gdzie nie ma uzależnienia ułożenia drogi od sygnału na semaforze - jakieś manewry np. wyjazdy z lokomotywowni etc.

Jeżeli chodzi o dróżnika - wiadomo obsługa przejazdu. Powiedzmy, że więcej siedzenia w ciepełku ;) Ale trzeba bacznie obserwować przejazd, bo ktoś może zapomnieć zgłosić nam pociąg. Obowiązki - obsługa urządzeń + utrzymanie przejazdu.

Kwestia nie przyjmowania kobiet na nastawnicze - większość to urządzenia mechaniczne, a były lub są przepisy, gdzie zakazuje się pracy kobietom na urządzeniach mechanicznych... Ale to teoria, praktyka pokazuje inaczej :)

pozdrawiam

nikola_ist:
Jageer-dziękuję za szczegółowe odpowiedzi :)

Wannabe:
Mam rozmowę w piątek, więc trzymajcie kciuki. Teraz czytam instrukcje, ale te pytania trochę mnie przerażają. Ktoś pisał coś o jakiejś większej bazie, ale nie mogę tego nigdzie znaleźć.

EN57-002:
Ale to rozmowa w sprawie przyjęcia w ogóle do PKP, czy już pracujesz na kolei i ta rozmowa na przekwalifikowanie?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej