Forum Główne > Inne
Nastawniczy - dyskusja o zawodzie
jageer:
Plusy (jeżeli to plusy): na zmiany po 12 więc przy dobrym grafiku masz parę dni wolnego bez urlopu ;). Wiadomo, że też praca w święta, zależy jak komu to pasuje....
Minusy? Zarobki - chociaż przy małym posterunku w stosunku do tego ile się w 12 godzin przepracuje może i wychodzi całkiem ok 😁
No i praca w państwowej firmie - jakos to może przekonać ...
Ps. Jakby co nigdy nie robilem na PKP, ale na bocznicy ...
zaopatrzony:
Niestety ale nie pykło na psychologicznych. Odwoływałem się, pojechałem do warszawy, niestety negatywny., teraz wracam. Spróbuję za kilka lat a szkoda bo muszę czekać. :'(
EN57-002:
--- Cytat: zaopatrzony w 19 Grudzień 2019, 16:16:33 ---Niestety ale nie pykło na psychologicznych. Odwoływałem się, pojechałem do warszawy, niestety negatywny.,
--- Koniec cytatu ---
To trzeba było się przygotować trochę przed. Dowiedzieć się co w danym zakładzie badają, jakie mają urządzenia do tych badań itp.
--- Cytat: jageer w 13 Grudzień 2019, 15:49:10 ---Plusy (jeżeli to plusy): na zmiany po 12 więc przy dobrym grafiku masz parę dni wolnego bez urlopu ;). Wiadomo, że też praca w święta, zależy jak komu to pasuje....
--- Koniec cytatu ---
Układałem grafiki na posterunku przez 4 lata. W ramach, oczywiście, obowiązujących przepisów, jak ktoś potrzebował to z grafika można było uzyskać 6 dni wolnego. Po urlopach, długim wolnym, przeważnie dawałem 2-kę. Lepiej się tak zaczyna, jak wstawanie o 04:10 na służbę.
4h (nie pamiętam jaki to miało symbol numeryczny) dniówkę miałem tylko dwa razy, następnie po konsultacjach zrezygnowaliśmy z tego w ogóle. To bez sensu było jechać na 4h (wyrównawcze) do normy miesięcznej godzin. Pokrywałem to z urlopu za turnus. Więc jak się trafi fajna ekipa na budzie, do tego jeszcze zawiadowca, bo on przecież te grafiki musiał zatwierdzić, to można na prawdę wiele zrobić i praca była bardzo przyjemna. To oczywiście w skrócie, bo to układanie było uwarunkowane wieloma zewnętrznymi czynnikami.
jageer:
--- Cytat: zaopatrzony w 19 Grudzień 2019, 16:16:33 ---Niestety ale nie pykło na psychologicznych.
--- Koniec cytatu ---
No cóż, a w Niemczech maszyniści mogą nosić okulary i aparaty słuchowe .... Więc nie dziwmy się, że brakuje ciągle ludzi i to coraz wiecej....
adi113:
Witam
Wiem że wątek nie jest związany z symulatorem ale mam pare pytan i chcialbym żeby ktos mi pomógł. Za jakis czas mam egzamin na nastawniczego materialu jest bardzo duzo i mam pytanie na czym powinienem sie skupic najbardziej? Czego pytaja najczęściej jakie sa zadania? Moze juz ktos z forumowiczów zdawal juz taki egzamin i mi pomoże 😉
Z góry dzieki
Pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej