Forum Główne > Inne

Nastawniczy - dyskusja o zawodzie

<< < (41/44) > >>

Wannabe:
Nie cytuje się postu pod postem, a co do wymagań, to owszem, nie jest to mój problem - zwyczajnie nie widzę powodu, by wymagania były tak surowe, zwłaszcza że np. noszenie okularów to już dzisiaj choroba cywilizacyjna.

Paweł Piotr:
Masz prawo do własnego zdania, owszem, ale na szczęście nie ty decydujesz o wymaganiach na określone stanowiska na kolei...

jageer:

--- Cytat: Wowas08 w 20 Styczeń 2021, 11:11:54 ---Dyżurny ruchu jeśli zrobi coś nie tak z powodu np. stanu psychicznego może dojść do poważnego wypadku i śmierci wielu niewinnych osób.

--- Koniec cytatu ---

Uważasz że psychotesty to wyłapują? Bardziej sprawdzaja koncentracje i reakcję. U mnie w rejonie był nastawniczy co ćpał na nastawni .... na szczęście nie zdążył narobić syfu...

Co do wzroku - coraz więcej LCS gdzie klikasz "torami" w promieniu X kilometrów i pociągu nie widać przez okno - jedynie na jakimś TuV... Fakt, że wstępne trzeba mieć idealne oczy, potem okulary wchodzą w grę. Jak komuś zależy można zrobić korekcję laserowa wzroku.

Wannabe:
No "na szczęście" nie ja, w końcu obecny stan rzeczy jest idealny i świetnie pasuje do realiów... Zresztą, po co ja się w ogóle martwię - młody jestem, mam ważne badania. Niech inni mają trudniej, będzie mniej ludzi, to i szansa na zarobek większa.

EN57-002:

--- Cytat: Paweł Piotr w 10 Luty 2021, 09:52:09 --- Będą pracować ludzie, którzy będą spełniać określone wymagania. Takich ludzi jest

--- Koniec cytatu ---
nie, nie jest. Demografia pokazuje zupełnie co innego, zresztą rynek pracy też już się zmienił.

--- Cytat: Paweł Piotr w 10 Luty 2021, 09:52:09 --- - i będzie - niemało.

--- Koniec cytatu ---
Niestety - nie. Młodzi ludzie dziś "psują" się cywilizacyjnie dość szybko przeto wysokie wymagania eliminują znacznie więcej niż kiedyś.
Wrócę jeszcze do "określonych wymagań". To zdrowotne, ale zupełnie pomija się i pomijało coś takiego jak zainteresowania zawodem, tzw. smykałkę do prowadzenia ruchu. Co z tego, że ktoś przejdzie te "określone wymagania", jak później on po prostu siedzi i mało ogarnia co się dzieje wokół. Ta miałkość, nawet po spełnieniu określonych wymagań wychodzi przy wypadkach i zdarzeniach kolejowych. Czytamy następnie w raportach - to co tam trzeba nacisnąć, co trzeba kliknąć by działało?
Automatyk mi kiedyś powiedział, że jak urządzenia działają, to małpę można dać na nastawnię i obsłuży ruch. Problem zaczyna się, kiedy one nie działają. Wtedy jest potrzebne coś więcej niż

--- Cytat: Paweł Piotr w 09 Luty 2021, 20:32:44 ---te wszystkie wymagania, które muszą być spełnione, by okazało się, że osoba ubiegająca się może nadawać się do pracy na określonym stanowisku. To określone wymagania decydują, kto się nadaje

--- Koniec cytatu ---
Mógłbym niejednokrotnie sugerować, że niektóre osoby się niestety nie nadają.
Ale cóż... W sukurs uszczuplającej się młodej populacji, przychodzi modernizacja kolei, która pociąga za sobą mniejszą ilość zatrudnionych bezpośrednio przy ruchu pociągów (likwidacja wielu nastawni).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej