Forum Główne > Inne

Nastawniczy - dyskusja o zawodzie

<< < (16/44) > >>

jageer:

--- Cytat: Prezes w 11 Kwiecień 2015, 20:42:44 ---Bo ja dopiero kończę szkołę i do tego gastronomiczną. Czyli nie mam nic do zaoferowania w tym zawodzie, a sama chęć  pracy na nastawni przecież mi nie pomoże otrzymać tej pracy.  Oczywiście interesuję się koleją, ale to przecież nie jest argument.

--- Koniec cytatu ---

Znam pewną sekcję, gdzie kilku "kucharzy" znalazło zatrudnienie jako brygada drogowców i zwrotniczowie.... Więc, bym się nie załamywał :D Swoją drogą, myślisz, że wszyscy "robiący karierę w ruchu" to osoby po TK?

Droznik:
Ukończ szkołę, pojawi się nabór, zgłoś się, wybiorą Cię, przejdź rozmowę, potem badania i będziesz już sam pracował.
Nie ma sensu robić samemu kursu, bo to się nie opłaca, no chyba że pójdziesz do prywaciarza. Zresztą chłopie, kwiecień jest a gdzie do czerwca jeszcze masz dużo czasu.

Pr1:
Z tego co wiem to dla klas ostatnich rocznikowo zakończenie okresu/semestru - edukacji w tej szkole - odbędzie się 24 kwietnia. Jeśli chodzi o szkołę średnią.

djuzi:
Prywatnie kursy na stanowiska związane bezpośrednio z prowadzeniem ruchu kolejowego można zrobić w firmach zajmujących się szkoleniami kolejowymi. Firm jest trochę, kursy najczęściej ruszają, gdy jest odpowiednia ilość chętnych. Pytanie jeszcze dokąd pasują Ci dojazdy.

jageer:
Panowie. Kurs kursem. To tylko teoria. A przygotowanie zawodowe? Musisz odbyć będąc zatrudnionym. Prosta sprawa: zrobisz teorię, do egzaminu nie przystąpisz bez praktyki. Czyli: musisz być zatrudniony, żeby zrobić praktyki i zdać egzamin. Więc, nie zdobędziesz uprawnień, nie będąc zatrudnionym w jakiejś firmie kolejowej.  Oczywiście, nie musisz ograniczać się do PLK. Skoro jesteś, ze śląska, jeszcze jest DB, CTL i coś pewno jeszcze.

Chociażby DB bierze na ustawiaczy z ulicy, a potem Ci zrobią kurs na ISDR-a, lub nastawniczego. Tak, też można....
Chyba, że zrobisz sobie teorię i np z PUP pójdziesz na jakiś staż na PLK, czy tam DB, dorobisz praktykę i zdasz egzamin.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej