Forum Główne > Inne
Nastawniczy - dyskusja o zawodzie
jageer:
--- Cytat: Zacha w 18 Lipiec 2015, 14:31:16 ---Dzisiaj nawet państwowa spółka nie da Ci gwarancji pracy...
--- Koniec cytatu ---
Jak to mówią: Za komuny miałeś wszystko na komendzie, dzisiaj nie wiesz, czy papierek w sroczu będzie ;)
Oferta zniknęła, oni za 3-4 mc-e mogą Ci przysłać @, że "sorry winetou" :) Chyba, że zadzwonią. Do kolegi raz zadzwonili po pół roku, nawet nie pamiętał, o aplikowaniu ;D
yhym:
Witam, zacząłem niedawno praktykę na nastawniczego(niecały tydzień temu) i jeszcze dosyć mało umiem(nie byłem jeszcze na kursie), ale zbieram powoli informacje. Skąd można wziąć dokładne informacje:
1. o oględzinach rozjazdów - na co zwracać uwagę, budowa rozjazdów(tego potrzebuje dosyć dokładnie), smarowanie itp - czy to wszystko trzeba wyszukiwać w ID-4 czy jest to gdzieś fajnie opisane?
2. budowa nawierzchni kolejowej - kolejno co się na czym znajduje, podsypka itp.
Jakiej jeszcze informacje powinienem wyszukać, dowiedzieć się? Studiuję powoli IR-1, IE-1 znam niemal w całości, IR-2 będę ogarniał jak tylko z IR-1 zacznę te najważniejsze informacje wyciągać, IE-8 nie mogę nigdzie znaleźć aktualnej, jedynie trochę na nastawni poczytałem.
Jeśli chodzi o praktykę to nie jest już dla mnie czarna magia jak w pierwszych dniach, tam myślę że sobie poradzę, bardziej martwie się teorią i przepisami które będę stosował.
Kurs będę miał dopiero na początku kwietnia, więc czasu dużo mam, ale chcę wszystko jak najlepiej umieć juz przed kursem, bo w kwietniu będę też miał już egzaminy.
EN57-002:
Dość przystępnie podstawowe sprawy dot. nawierzchni kolejowej, budowy rozjazdów, zasad ruchu są opisane na stronie transportszynowy.pl. Z książek to polecam stara pozycja Karola Lau'a - "Podstawowe wiadomości dla dyżurnych ruchu"; Tadeusza Mroczkowskiego - "Nastawiczy, podstawowe wiadomości dla nastawniczych". Oczywiście, ponieważ są to stare pozycje, to sprawy dot. przepisów ruchu musisz uaktualnić z tego co obecnie trawisz IR-1, IE-1, ale tam w prosty sposób podstawowe informacje są wyjaśnione.
jageer:
--- Cytat: yhym w 19 Styczeń 2016, 21:46:10 ---Witam, zacząłem niedawno praktykę na nastawniczego(niecały tydzień temu) i jeszcze dosyć mało umiem(nie byłem jeszcze na kursie), ale zbieram powoli informacje. Skąd można wziąć dokładne informacje:
1. o oględzinach rozjazdów - na co zwracać uwagę, budowa rozjazdów(tego potrzebuje dosyć dokładnie), smarowanie itp - czy to wszystko trzeba wyszukiwać w ID-4 czy jest to gdzieś fajnie opisane?
2. budowa nawierzchni kolejowej - kolejno co się na czym znajduje, podsypka itp.
--- Koniec cytatu ---
U kogoś się szkolisz na posterunku, to może chyba powiedzieć nie ;)? Zobacz jak robią oględziny i konserwację, "próbuj" sam. A najlepiej zamiast "popijać kawkę", trzeba ruszyć tyłek z działką drogową w teren..... :D
Instrukcje to jedno, dobra praktyka to drugie.
ciziol:
A żeby lepiej zrozumieć instrukcję Ir1 i Ie1 - od siebie polecam wspaniałą książkę Warszawskiego Wydawnictwa Komunikacji i Łączności z 1985r. pt. "Technika ruchu kolejowego" cz. I Prowadzenie ruchu pociągów. B. Gajda. Sam się z niej przygotowuję do egzaminu - również na nastawniczego ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej