Forum Główne > Testowo

Testowo Wschód

(1/4) > >>

Ty246:
Na pulpicie nastawczym na niektórych tarczach manewrowych  opisanych symbolem Tm światło zasadnicze  czyli wskazujące sygnał "Jazda manewrowa zabroniona" ma kolor czerwony-błąd !

Zacha:
Zapewne chodzi ci o stację Testowo Wschodnie. Tam niektóre powtarzacze sygnalizatorów są z innym rodzajem soczewek, które na ogół nawet, jeśli kiedyś były niebieskie, są wyblakłe i świecą trochę inaczej niż powinny :)

matek123:
Jak jest jakaś starsza stacja, to w terenie na semaforze z możliwością podania światła manewrowego może być sygnał "jazda manewrowa dozwolona" podany w taki sposób: czerwone a pod spodem białe ciągłe (nie pomylić z sygnałem zastępczym). Tak jest na niektórych semaforach na stacji W-wa. Wsch.

Paweł:

--- Cytat: Ty246 w 20 Marzec 2011, 19:25:32 ---Na pulpicie nastawczym na niektórych tarczach manewrowych  opisanych symbolem Tm światło zasadnicze  czyli wskazujące sygnał "Jazda manewrowa zabroniona" ma kolor czerwony-błąd !

--- Koniec cytatu ---

Taki klimacik :P Powtarzacze Tm na niektórych posterunkach mają soczewki innego koloru, zdarzają się też soczewki pomarańczowe zamiast zielonych, nie mówiąc już o złych kolorach przycisków. Akurat jak się później okazało "czerwone" Tm są w rzeczywistości białe, tyle że soczewki są często takie brudne, że trudno odróżnić czerwony od białego. Teraz pytanie jak odwzorować takie Tm na pulpicie - czerwone, białe, pomarańczowe?

--- Cytat: matek123 w 20 Marzec 2011, 21:18:17 ---Jak jest jakaś starsza stacja to w terenie na semaforze z możliwością podania światła manewrowego może być sygnał "jazda manewrowa dozwolona" podany w taki sposób: czerwone a pod spodem białe ciągłe (nie pomylić z sygnałem zastępczym). Tak jest na niektórych semaforach na stacji W-wa. Wsch.

--- Koniec cytatu ---

Racja, tylko nie wiem jaki to ma związek z tematem.

Ty246:
Moje uwagi faktycznie dotyczą stacji Testowo Wschodnie bo taką stację mam w wersji beta 311210.Nie może być tak że jedne tarcze manewrowe mają sygnał zasadniczy kolor czerwony a inne niebieski.Jeżeli na kostce pulpitu jest opis Tm to zawsze niebieskie.Następna uwaga z tym związana to tarcze manewrowe Tm6 i Tm7 nie widzę uzasadnienia dla ich lokalizacji.Jeżeli muszą tam być to między nimi powinien być izolowany odcinek torowy JT1a.Nowy wątek dotyczy przestawiania zwrotnic.Przestawiana zwrotnica do momentu uzyskania kontroli położenia sygnalizowana jest  białym kolorem migającym i najechanie na jej izolację powinno skutkować sygnalizacją rozprucia a tak się nie dzieje.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej