Forum Główne > Ruch kolejowy
zadanie dotyczące zerwanej sieci trakcyjnej
uetam:
Jeżeli sieć nie będzie stykała się bezpośrednio z gruntem tylko np zawiśnie na jakimś drzewie istnieje możliwość, że w sieci będzie dalej napięcie.
Paweł Piotr:
--- Cytat: uetam w 27 Luty 2015, 12:18:36 ---Jeżeli sieć nie będzie stykała się bezpośrednio z gruntem tylko np zawiśnie na jakimś drzewie istnieje możliwość, że w sieci będzie dalej napięcie.
--- Koniec cytatu ---
Bardzo błyskotliwe. Zapomniałem, że szlaki kolejowe wysadzane są drzewami. Raz słup sieci trakcyjnej - raz drzewo...
uetam:
--- Cytat: Paweł Piotr w 27 Luty 2015, 13:47:54 ---
--- Cytat: uetam w 27 Luty 2015, 12:18:36 ---Jeżeli sieć nie będzie stykała się bezpośrednio z gruntem tylko np zawiśnie na jakimś drzewie istnieje możliwość, że w sieci będzie dalej napięcie.
--- Koniec cytatu ---
Bardzo błyskotliwe. Zapomniałem, że szlaki kolejowe wysadzane są drzewami. Raz słup sieci trakcyjnej - raz drzewo...
--- Koniec cytatu ---
W Polsce na niektorych liniach moglbys w sumie wysiegniki do pni drzew wiec nie wiem dlaczego jestes taki zdziwony :P
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t31.0-8/10869576_674401232657151_2305918031854294011_o.jpg
Pierwszy przyklad z brzegu gdzie drzewo oparte na sieci nie spowodowało zaniku napiecia w sieci.
Inna sprawą jest oczywiście całkowite zerwanie dwóch drutów jezdnych oplus drutu nośnego ( co w sumie zdarza się bardzo rzadko) - w takim przypadku oczywiście napiecia w sieci nie będzie.
mechatronik:
--- Cytat: Paweł Piotr w 27 Luty 2015, 00:37:52 ---Może jakiś przykład, djuzi?.... :o
--- Koniec cytatu ---
Nie jestem @djuzi ale proszę. Zerwanie sieci trakcyjnej bez zwarcia. Z tego co pamiętam sieci się padło po przejeździe luzaka.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej