Forum Główne > Inne
inne symulatory ruchu pociągów
EN57-002:
Widzę, że PLK się nieźle "bawi", symulator za ~5mln złotych.
http://www.rynek-kolejowy.pl/54378/plk_kupuje_pierwszy_symulator_urzadzen_sterowania_ruchem_kolejowym.html
Na razie o zasadności tego symka się powstrzymam.
jageer:
Nie ma to jak firma produkująca systemy SRK, robi symulator, nie swoich urządzeń. A macierzysty producent "wyparł się" produkcji. To po pierwsze. Po drugie kilka PC-tów musi tyle kosztować, bo one wychodzą spod rąk firmy SRK (kto w temacie, to wie co zrobiono na nastawni Kbn). Po trzecie - zakładam, że dyżurni z całego kraju będą mieli okazję w ramach szkoleń śmigać do centrali, poklikać ;)
EN57-002:
Szczególnie jest to istotne dla tych RSP, którzy siedzą na nastawniach mechanicznych i w promieniu 100km nie ma, nie buduje się i nie ma w planach budowy nastawni komputerowych. Ci chętnie pojadą do centrali na 2 dniowe szkolenie.
jageer:
RSP siedzą w peronie ;) Chociaż, nie wiem, bo w niektórych firmach RSP to ISDR.
Dla mnie przy obecnych inwestycjach i komputeryzacji, nie widzę problemu poświęcenia jednego pulpitu, jednej nastawni mechanicznej i zrobienia jakiegoś "trenażera". Pewno chętnie na szkolenie pojadą dyżurni i nastawniczowie z Białegostoku ;D ;D
Pojedzie cały wagon albo autobus ok 40 dyżurnych. Dzień dobry, każdy 10 minut sobie może poklikać ;)
A SZ-ta mogę mrugnąć? Nie bo UTK nie pozwala ;)
EN57-002:
Zastanawia mnie kwota wydana na takie coś i to jeszcze za granicę. Zakładam, że nie jesteśmy krajem ludzi nierozganiętych, to może ktoś w kraju mógłby to zrobić za trochę mniejszą kasę i jeszcze by się z tego cieszył. Tak, znowu kolejne nasze pieniądze zostaną przetransferowane za granicę. Szkoda. No i samo serwisowanie, opłaty za to, znowu tam. No ale co zrobić...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej