Forum Główne > ISDR - Tematy ogólne
isdr na inne platformy i forum na tapatalk
Paweł:
Niekoniecznie wymagałby przepisywania kodu na inny język (co na pewno nie nastąpi). Najnowsza wersja robocza ISDR wstępnie działa w Lazarus IDE, a środowisko to umożliwia kompilację na różne platformy, w tym na Androida. Nadal jednak nie wiem jaki to ma sens, to zbyt skomplikowany program żeby go obsługiwać na urządzeniach mobilnych.
greg86:
--- Cytat: axtomek w 11 Marzec 2015, 13:02:22 ---A jeśli chodzi o platformy biurkowe, jak Linux. Nie wiem, czy w ogóle byłoby konieczne przepisywanie kodu. na Linuxa dostępne jest rewelacyjne narzędzie, jak Wine, które ma ogromne możliwości uruchamiania aplikacji pisanych pod Windows. Warto sprawdzić, jeżeli ktoś ma sposobność, bardzo możliwe, że ISDR też działa.
--- Koniec cytatu ---
Działa, sprawdziłem to już ładny kawałek czasu temu (http://isdr.pl/index.php/topic,323.msg5392.html#msg5392). Jednakże kwestia przystosowania aplikacji dla innych platform to dla mnie nie emulacja w odpowiednim oprogramowaniu, a uruchomienie w natywnym środowisku. Poza tym Paweł ma rację. ISDR nie ma przyszłości na tabletach czy telefonach. Więc jeśli już to pozostańmy przy ewentualnym pomyśle dostosowania do Linuxa. Ja jednakowoż cierpliwie czekam na nową aplikację z rzeczywistym posterunkiem pod Windows.
axtomek:
--- Cytat: Paweł w 11 Marzec 2015, 13:38:07 ---Najnowsza wersja robocza ISDR wstępnie działa w Lazarus IDE
--- Koniec cytatu ---
Super!! To świetne IDE! Rozwija się bardzo fajnie i moim zdaniem już jest lepsze, niż Embarcadero (Delphi) (które się rozrosło do niebotycznych rozmiarów, działa wolno i ma mnóstwo zbędnych rzeczy)
--- Cytat: Paweł w 11 Marzec 2015, 13:38:07 ---środowisko to umożliwia kompilację na różne platformy, w tym na Androida.
--- Koniec cytatu ---
Tego nie wiedziałem. Byłem przekonany, że do Andka trzeba Javy, czyli Eclipse np.
--- Cytat: Paweł w 11 Marzec 2015, 13:38:07 ---Nadal jednak nie wiem jaki to ma sens, to zbyt skomplikowany program żeby go obsługiwać na urządzeniach mobilnych.
--- Koniec cytatu ---
Nie ma sensu. Na potrzeby Andka możnaby zrobić prostsze symki, jak np. Kolejarz, ale nie ISDR.
--- Cytat: greg86 w 11 Marzec 2015, 14:11:51 ---Ja jednakowoż cierpliwie czekam na nową aplikację z rzeczywistym posterunkiem pod Windows.
--- Koniec cytatu ---
Ja też :)
Nawigacja
Idź do wersji pełnej