Forum Główne > Urządzenia srk

Symulator małej stacji z mechanicznymi USRK

<< < (20/31) > >>

uetam:

--- Cytat: marcinw w 17 Czerwiec 2015, 14:55:06 ---Hmm, skoro przebiegi manewrowe nie mają być od niczego uzależnione, to po co właściwie są drążki przebiegowe od nich?

--- Koniec cytatu ---
Są uzależnione wykluczając niektóre przebiegi pociągowe - po to im drążki.

--- Cytat: marcinw w 17 Czerwiec 2015, 14:55:06 ---Ok, powstawiałem brakujące semafory. Skoro z semafora A ma być wjazd na tor 2, to powinno coś tam stać zamiast tego F? Tymczasowo wstawiłem semafor, ale chyba powinno być coś innego, bo nigdzie wyjechać się z niego nie da.

--- Koniec cytatu ---
U mnie tam był semafor który wyświetał tylko Ms2 oraz Sz+W24 do jazdy na tor lewy. Tymczasowo możesz wstawić tam semafor od którego nie ma żadnych przebiegów.

--- Cytat: marcinw w 17 Czerwiec 2015, 14:55:06 ---Teraz takie przebiegi mi generuje:
https://www.dropbox.com/s/04r9ofktkrv5yh4/grab_k_3_nast.png?dl=0
Wyglądają podobnie, jak Twoje, tylko jeszcze nie mam tych indeksów przy nazwach semaforów dla PU :) No i ciągle jeszcze muszę rozdzielić wajchy od różnych sygnałów na jednym semaforze.

--- Koniec cytatu ---
Jest OK.
Do tarcz manewrowych kształtowych poza drążkami przebiegowmi muszą być też oczywiście dźwignie sygnałowe.
Jeżeli nie masz modelu wykolejnicy zrób tylko 'wirtualne' dźwignie do wykolejnic.

--- Cytat: marcinw w 17 Czerwiec 2015, 14:55:06 ---Pytanko co do tarcz ostrzegawczych. Czy ToA może być sterowana tymi samymi dźwigniami sygnałowymi, co semafor A? Wydaje mi się to logiczne, bo i tak zawsze są od siebie zależne, ale nie wiem, czy tak to działa w realu.

--- Koniec cytatu ---
Może być sterowana tą samą lub osobno tak jak na tym podg BUK który Ci podesłalem.

marcinw:
Ok, ten posterunek wygląda teraz tak:
https://www.dropbox.com/s/7drz7x2e7jhxb66/grab_k_3_plan.png?dl=0

--- Cytat: uetam w 17 Czerwiec 2015, 17:02:37 ---Są uzależnione wykluczając niektóre przebiegi pociągowe - po to im drążki.

--- Koniec cytatu ---
Ok, jak wyznaczać, które przebiegi powinny być wykluczone? Jest jakaś ogólna zasada na to? Nie wiem, czy od końca kumam rozpiskę w excelu, którą mi dałeś, ale zdaje mi się, że tam z manewrowymi są wykluczone wszystkie wjazdowe, zgadza się?

uetam:

--- Cytat: marcinw w 17 Czerwiec 2015, 23:35:04 ---Ok, ten posterunek wygląda teraz tak:
https://www.dropbox.com/s/7drz7x2e7jhxb66/grab_k_3_plan.png?dl=0
--- Koniec cytatu ---
Semafor F - z prawej strony toru.
Semafor B - jedno ramię.

--- Cytuj ---
--- Cytat: uetam w 17 Czerwiec 2015, 17:02:37 ---Są uzależnione wykluczając niektóre przebiegi pociągowe - po to im drążki.

--- Koniec cytatu ---
Ok, jak wyznaczać, które przebiegi powinny być wykluczone? Jest jakaś ogólna zasada na to? Nie wiem, czy od końca kumam rozpiskę w excelu, którą mi dałeś, ale zdaje mi się, że tam z manewrowymi są wykluczone wszystkie wjazdowe, zgadza się?

--- Koniec cytatu ---
Dla każdego przebiegu wjazdowego wypisałem Ci przebiegi manewrowe które muszą być wykluczone. Generalnie chodzi o to, żeby nie łączyć przebiegów manewrowych z pociągowymi.

Paweł:

--- Cytat: uetam w 17 Czerwiec 2015, 17:02:37 ---
--- Cytat: marcinw w 17 Czerwiec 2015, 14:55:06 ---Hmm, skoro przebiegi manewrowe nie mają być od niczego uzależnione, to po co właściwie są drążki przebiegowe od nich?

--- Koniec cytatu ---
Są uzależnione wykluczając niektóre przebiegi pociągowe - po to im drążki.
--- Koniec cytatu ---

Tm z drążkiem przebiegowym ma raczej przebiegi zamykane, czyli zwrotnice są uzależnione.

Tm bez uzależnienia zwrotnic ma tylko dźwignię sygnałową (która przy sygnalizacji kształtowej wygląda podobnie jak zwrotnicowa, a przy świetlnej podobnie jak drążek przebiegowy) która uzależniana jest w przebiegach pociągowych tak jak dźwignia zwrotnicowa (nie może być w położeniu "jazda manewrowa dozwolona", gdy taka jazda jest sprzeczna z danym przebiegiem pociągowym). Nie potrzeba dodatkowego drążka przebiegowego do wykluczeń.

Co do planu do powieszenia w nastawni, brakuje zaznaczonych położeń zasadniczych zwrotnic (nie zawsze jest to oczywiste).

jageer:
Czasem, jeżeli TM, są świetlne, nieuzależnione, można machnąć "pulpit z dykty" do świecenia na biało :) I ew dorzucić komory SZ-tów na kształtach i też umieścić na pulpiciku.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej