Forum Główne > Testowo
TW - zgłaszanie błędów
rustsaltz:
Zauważyłem problem z rozróżnianiem kierunków. Zatrzymałem pociąg jadący od TZ to Ślemienia w peronie celem podyktowania rozkazu pisemnego (wygasiłem semafor). Po podyktowaniu rozkazu podałem Sz dla w/w pociągu, jednak on odjechał w przeciwnym kierunku. Zatrzymanie go i podanie sygnału Rd1 spowodowało, że skład pojechał prawidłowo. Można to rozwiązać jakoś "systemowo"?
Paweł:
Ruszył po podaniu Sz? Czy podawałeś mu dodatkowo nakaz jazdy przez radio? W drugim przypadku rzeczywiście są problemy z poprawnym wyborem kierunku jazdy. W kolejnej wersji będzie to nieco poprawione, ale i tak nie da się tego w 100% pewnie rozwiązać.
rustsaltz:
Podałem nakaz jazdy przez radio.
Przy okazji: można by wprowadzić jakieś przełączenie na manewry. Gdy planujemy np. zmienić czoło wybieramy odpowiednią opcję na radiu i pociąg stawałby się manewrem (zmiana osygnalizowania), możliwość cofania itp.
MaKu:
No to przecież tak jest. Masz możliwość podania sygnałów dla manewrów oraz sygnałów pociągowych.
AI wykrywa sygnał i się przełącza. Można powiedzieć, że jest to bardzo zbliżone do realizmu.
rustsaltz:
Chodzi mi o to, żeby nie można było podać sygnałów manewrowych dla pociągów i odwrotnie (albo, żeby pociągi nie reagowały na sygnały manewrowe, o ile mi wszak wiadomo pociągiem cofać nie wolno ot tak). Wtedy pociąg nie zacznie "uciekać" nam w przeciwną stronę np. po podaniu tarczy manewrowej z przeciwnej strony (chyba, że da się to wyeliminować w inny sposób).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej