Forum Główne > Testowo

TW - zgłaszanie błędów

<< < (17/22) > >>

darek1620:
Przyjmijmy taką sytuację:
Na szlaku do tz jest wprowadzone telefoniczne zapowiadanie z powodu usterki blokady liniowej.
Tz wyprawia pociąg do tw.
Podajemy semafor R na tor 1.
Gdy pociąg wjeżdza i zajmuje odcinek ItR, semafor nie zmienia sygnału na S1.(dodaje screen)

Paweł:
To wynika ze sposobu powiązania z blokadą liniową, który ma na celu wyeliminowanie wyścigu - dla zwolnienia "zastawki" konieczne jest zajęcie odcinka ItR podczas wyswietlania sygnału zezwalającego, a jednocześnie odcinek ten wygaszał by sygnał - dlatego wygaszenie semafora następuje za pośrednictwem blokady liniowej, a jeżeli blokada liniowa nie działa - wygasi dopiero drugi odcinek. Oczywiście zależność jest zrobiona tak, że pierwszy odcinek nie wygasza semafora, ale przy zajętości nie pozwala na jego podanie. Nie wiem czy wszędzie jest to rozwiązane w taki sposób.

MK:
Mam uwagę z innej beczki. Nie jest to żaden błąd, ale myślę, że dobrzeby było, gdyby w symulatorze było odwzrowane zderzenie pociągów. Jeśłi się coś takiego zdarzy to pociągi nierealistycznie szybko hamują i zatrzymują się bez zderzenia, a lepsze by było coś takiego jak jest zrealizowane przy wykolejeniu - np czerwona obwódka, komunikat i koniec symulacji.

robert051:
Da sie zderzyc pociagi. Wtedy jest ta czerwona otoczka na uczestnikach zdarzenia. Fakt troche kichawo jest to odwzorowane. Czemu od razu koniec symulacji?? Lepiej by bylo jak by symulacja trwala dalej. W koncu wkoleic pociag sie da.

Paweł:

--- Cytat: MK w 28 Lipiec 2011, 12:42:09 ---Jeśłi się coś takiego zdarzy to pociągi nierealistycznie szybko hamują i zatrzymują się bez zderzenia, a lepsze by było coś takiego jak jest zrealizowane przy wykolejeniu - np czerwona obwódka, komunikat i koniec symulacji.

--- Koniec cytatu ---

Jeżeli prędkość będzie trochę większa to dojdzie w takiej sytuacji do wykolejenia.

--- Cytat: robert051 w 28 Lipiec 2011, 12:58:28 ---Czemu od razu koniec symulacji?? Lepiej by bylo jak by symulacja trwala dalej. W koncu wkoleic pociag sie da.

--- Koniec cytatu ---

Już pisałem n razy, że to "funkcja serwisowa", analogicznie jak ustawienie/usunięcie pociągu. Chyba schowam to debugowanie gdzieś głębiej.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej