Forum Główne > Lisków (stara wersja symulatora)

Błędna reakcja składów?

(1/1)

EN57-002:
W wyniku ustawienia usterek na max, na stacji trochę się zamieszało. Zwiększenie zamieszania nastąpiło przez dziwne reakcje składów poc. Otóż jeżeli na radiu w polu nr wpisze się nr składu, do którego chce się przekazać komendę, a w czasie, krótko przed naciśnięciem myszki, zgłosi się inny skład to pole to wypełnia sie nr-em sładu zgłaszającego się i naciśnięcie myszki powoduje wysłanie komendy nie do tego składu. Odwołanie polecenia nie zawsze skutkuje, bowiem poc. 03663 po odwołaniu poleceń i tak pojechał ruchem manewrowym pod wjazdowy do Tw. (screen 1)
 Podobnie dziwnie zareagował, z powodu usterki, jak już stał w peronach, 44040 kiedy ruchem manewrowym przestawiłem go na tor 15 mimo podania sygnału S13 dwukrotnie na semarorze nie chciał jechać, dopiero przepuszczenie go ruchem manewrowym za semafor U15 przy S1 i danie Sz na semaforze F (inna usterka) spowodowało jego wyjazd na szlak. (screen 2)
 Może w polu nr wprowadzić jakąś zwłokę w automatycznym wypisywaniu się tam nr poc. zgłaszającego.
 I jeszcze jedna sugestia. Poc., w których defektują lokomotywy po jakimś czasie okazują się sprawne do jazdy. Już raz miałem taki przypadek, że na p.o. Lisków Przedmieście zdefektował lok. od poc. pasażerskiego. W sumie trochę radości, bo zamknięcie toru, wysłanie loka do km. i ściągnięcie składu do stacji - tak sobie myślałem. Jak już ułożyłem plan ściągnięcia go, to okazało się, że on stoi pod wjazdowym C. Teraz zdefektował mi na podejściu pod sem. W 5264 i pyta się na radiu co z wjazdem? To on zdefektował, czy też podejdzie pod W i odejdzie dalej?

melis:
No z tymi defektami to temat był już poruszany kilkakrotnie. Ogólnie taki defekt po jakimś czasie sam się jakoś naprawia - bystry mechanik ;) tudzież nie wielka usterka. Przy pasażerskich, osobiście nakazuje jazdę dalej. Przy towarach 3200t, lok nie ruszy raczej. I do takich ściągam "ratunkowy". Czy Paweł coś jeszcze będzie poprawiał przy tym symku, to pytanie do niego. Może kiedyś uda się. Jeśli nadałeś jakąkolwiek jazdę, to przed odwołaniem wpierw nakaz zatrzymania.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej