Forum Główne > Lisków (stara wersja symulatora)

Kilka pytań od wiecznie początkującego

<< < (4/8) > >>

jageer:

--- Cytat: macieksoft w 10 Grudzień 2015, 22:03:36 ---Jest łatwiejsza, ale mi się wydaje że jest nierealistyczna. A przynajmniej niezgodna z instrukcją i mniej bezpieczna. Pytanie do twórcy, czy to bug?

--- Koniec cytatu ---

Z jaką instrukcją? Gdzie tam jest mniejsze bezpieczeństwo? Tam jest typowa blokada "EAP" ze stabilnym przyciskiem "poz" i tyle.....

macieksoft:
No jak to z jaką? Z instrukcją do symulatora w której jest napisane o przycisku Poz.
W symulatorze przycisk Poz nie działa (jest ładnie wyglądającym gadżetem, ale bez funkcji).

Powtarzam cytat z instrukcji:

--- Cytuj ---    Żądanie pozwolenia przez sąsiedni posterunek sygnalizowane jest miganiem na biało strzałki kierunkowej
    "przyjazd" oraz dzwonieniem dzwonka. Danie pozwolenia odbywa się poprzez wciśnięcie przycisku Poz -
    strzałka kierunkowa przechodzi w światło białe ciągłe, a dzwonek przestaje dzwonić.

--- Koniec cytatu ---

W symulacji dzwonek dzwoni przez około 2-3 sekundy, po tym czasie niezależnie od tego czy nacisnę Poz dzwonek milknie i strzałka zapala się na stałe. Generalnie nie ma nawet czasu na naciskanie Poz.

melis:
Tu akurat jest to nie dopracowane, o czym Paweł wspominał. Jednak, gdy mi się zdarza - niestety rzadko ;) - że Wi prosza o zezwolenie, to dzwonek nie odpuszcza do chwili nie wydania pozwolenia.

macieksoft:
Taki sobie programik napisałem. Żeby zwizualizować sobie pociągi które jadą (bo ten rozkład jak dla mnie nie jest zbyt przejrzysty). Do tej pory korzystałem z "karteczek" na pulpicie i nadal mam zamiar je stosować, jednak na mniejszą skalę.
Nie jest to nic specjalnego, ale może coś z tego będzie ;-)
Może w przyszłych opcjach programu będzie generowanie karteczek (tabliczek) na pulpit korzystając z emulacji myszy i klawiatury ;-)
Do tego ustawiłem sobie pod myszą macro żeby jednym kliknięciem otwierać opcję dodawania własnej tabliczki oraz zakładać kapturki na przyciski. Małe ułatwienia, ale nie są złe.

Nie wiem tylko jak wyciągnąć z ISDR symulowany czas, żebym zrobił sobie timer co by przypominał o uruchamianych pociągach, chociaż pewnie Paweł walnie mnie w łeb jak się go o to zapytam ;-)

Andrev:

--- Cytat: ISEDR 1994 w 11 Grudzień 2015, 13:12:41 ---W liskowie do żadnego posterunku nie ma SBL. Domyślam się że kolega ma na myśli szlak do Wilamowic, gdzie faktycznie jest tam jakiś semafor, z tym że jest semafor odstępowy posterunku ruchu. Wtedy jeśli wyjeżdżasz na rozkaz "S" przejeżdżając semafor wyjazdowy wskazujący sygnał stój, uwzględniasz na co ma być wjazd na posterunku odstępowym, w symulatorze chyba tego nie ma bo tu są jeszcze stare druki, ale normalnie jest tak że uwzględnia się w trzeciej rubryce "inne" na co ma być wjazd na posterunek odstępowy. Można też podyktować rozkaz tylko do semafora odstępowego posterunku ruchu a dalej PO wydaję ponownie rozkaz z uwzględnieniem swojego semafora lecz rzadko to się stosuję.

--- Koniec cytatu ---

Hola, hola, czegoś tu nie rozumiem. Jeśli chcemy wyjechać do Wilamowic na rozkaz pisemny "S", to wystarczy wprowadzić telefoniczne zapowiadanie pociągów (do Wilamowic - między post. zapowiadawczymi). Informacja co będzie na post. Tęcza nie jest wymagana w rozkazie. Przecież to jest autonomiczny posterunek (no chyba że pojedziemy hardkorem i w telefoniczym zapowiadaniu pociągu wyłączymy posterunek odstępowy z udziału w prowadzeniu ruchu pociągów - ale w związku z tym że Tęcza ma obsługiwany przejazd nie jest to zbyt bezpieczne). Po naszym wyprawieniu pociągu na "S", albo zastępczy, bo tutaj sytuacja jest analogiczna w zależności: Tęcza poda sygnał zezwalający, bądź podyktuje rozkaz pisemny "S". Tym bardziej że w każdym kierunku są semafory, a blokada jest przystosowana do prowadzenia ruchu zmiennokierunkowego.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej