Forum Główne > Lisków (stara wersja symulatora)

Kilka pytań od wiecznie początkującego

<< < (2/8) > >>

Andrev:

--- Cytat: macieksoft w 10 Grudzień 2015, 20:37:33 ---Udało mi się odprawić te pociągi. Już wiem o co w tym chodzi.
Jednak co z tą blokadą? Czemu działa inaczej niż w instrukcji?

--- Koniec cytatu ---

Może kolega zdający dyżur Ci podkołkował blok pozwolenia? IMHO obsługa blokady z Wilamowicami po torze 2 jest łatwiejsza jeśli blok pozwolenia blokuje się automatycznie. O pociągi towarowe i lokomotywy luzem Wilamowice i tak pytają w osobnym telefonogramie - a na linii dwutorowej (jeśli takiego zapisu w RTS nie ma) takiego obowiązku nie ma.

melis:

--- Cytat: macieksoft w 10 Grudzień 2015, 20:37:33 ---No i czemu testowo mnie opiernicza za niezablokowany blok początkowy mimo tego że pociąg jeszcze nie wyjechał ze stacji? Tak się zawsze dzieje jak wyprawiam pociąg z chociażby niewielkim opóźnieniem.

--- Koniec cytatu ---
Zbyt wcześnie prosisz testowo o wolną drogę i dajesz zielone. Dochodzi do tego opóźnienie i taka reakcja testowa. O wolną pytaj dopiero gdy skład dojeżdża do Twej stacji np na wysokości SSP, jeśli nie ma postoju. A jak postój jest, to dopiero o czasie odjazdu.

macieksoft:

--- Cytat: Andrev w 10 Grudzień 2015, 20:54:20 ---
--- Cytat: macieksoft w 10 Grudzień 2015, 20:37:33 ---Udało mi się odprawić te pociągi. Już wiem o co w tym chodzi.
Jednak co z tą blokadą? Czemu działa inaczej niż w instrukcji?

--- Koniec cytatu ---

Może kolega zdający dyżur Ci podkołkował blok pozwolenia? IMHO obsługa blokady z Wilamowicami po torze 2 jest łatwiejsza jeśli blok pozwolenia blokuje się automatycznie. O pociągi towarowe i lokomotywy luzem Wilamowice i tak pytają w osobnym telefonogramie - a na linii dwutorowej (jeśli takiego zapisu w RTS nie ma) takiego obowiązku nie ma.

--- Koniec cytatu ---

Jest łatwiejsza, ale mi się wydaje że jest nierealistyczna. A przynajmniej niezgodna z instrukcją i mniej bezpieczna. Pytanie do twórcy, czy to bug?

Do tego stacja zbyszki po wyprawieniu przeze mnie pociągu po torze niewłaściwym (co oczywiście wcześniej zasygnalizowałem przez telefon) kazała mi zablokować blok początkowy. Ale ta blokada ma blok początkowy tylko dla toru właściwego. Zablokowałem ten blok korzystając dodatkowo z dPo2z bo inaczej się nie dało go zablokować bo przecież nie wyprawiałem pociągu po torze właściwym (a to po to żeby "Zbyszek" zawrył ryja) i potem nie mogłem wyprawić pociągu po torze właściwym. Musiałem wyprawić na Sz o dopiero wtedy "Zbyszek" odblokował Ko i mogłem normalnie prowadzić ruch.

Wygląda na to że "Zbyszek" zapomina że dla kierunku niewłaściwego nie mam bloku Po i każe mi czynić cuda żeby ten blok zablokować, zmuszając mnie do zablokowania bloku na właściwym torze mimo tego że pociąg jedzie niewłaściwym.

EN57-002:

--- Cytat: macieksoft w 10 Grudzień 2015, 22:03:36 ---Do tego stacja zbyszki po wyprawieniu przeze mnie pociągu po torze niewłaściwym (co oczywiście wcześniej zasygnalizowałem przez telefon) kazała mi zablokować blok początkowy. Ale ta blokada ma blok początkowy tylko dla toru właściwego. Zablokowałem ten blok korzystając dodatkowo z dPo2z bo inaczej się nie dało go zablokować bo przecież nie wyprawiałem pociągu po torze właściwym (a to po to żeby "Zbyszek" zawrył ryja) i potem nie mogłem wyprawić pociągu po torze właściwym. Musiałem wyprawić na Sz o dopiero wtedy "Zbyszek" odblokował Ko i mogłem normalnie prowadzić ruch.

Wygląda na to że "Zbyszek" zapomina że dla kierunku niewłaściwego nie mam bloku Po i każe mi czynić cuda żeby ten blok zablokować, zmuszając mnie do zablokowania bloku na właściwym torze mimo tego że pociąg jedzie niewłaściwym.

--- Koniec cytatu ---
Nie blokuje się blokady na torze, po którym nic nie pojechało, nadto nie wysyła się poc. na tor, który sami zajęliśmy blokadą. Mnie to bardziej wygląda, iż nie zgłosiłeś do Borku, odjazdu po lewym w telefonogramie zapowiadawczym, stąd jeżeli zgłosiłeś tylko (np.) "35102 odjechał" to RSP z Borku przyjął odjazd tego poc. po torze właściwym, czyli nr 2. Po za tym,czy przed wyprawieniem następnego poc. na Sz, na niby zajęty tor, wprowadziłeś TZP? Czy na torze nr 1 wprowadziłeś ruch jednotorowy dwukierunkowy przy czynnych obu torach szlakowych?

macieksoft:
Rzeczywiście sprawdziłem i zapomniałem podać toru. Wybaczcie niekompetencję.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej